Primera trobada del ministre de Justícia i del conseller del mateix ram, i primers retrets. Han presidit l'acte anual del patró dels advocats a Barcelona amb el rerefons de la suspensió de la conselleria d'Afers Exteriors del Tribunal Constitucional, després de la denúncia del govern de l'Estat.

Durant el seu parlament, Carles Mundó ja ha dit que "la justícia no ha de servir per les discrepàncies polítiques". Després, tot i que ha assegurat que el dinar que han fet avui a Barcelona ha estat coordial, davant la premsa ha fet evidents les seves desavinences.

Pel conseller de Justícia, el govern de l'Estat "s'ha posat de peus a la galleda". "És evident que el que no té sentit és portar al Tribunal Constitucional un departament del qual en realitat no n'impugna les competències, perquè manté intactes les competències en Exteriors a favor de la Generalitat". Segons Mundó, el TC només qüestiona com la Generalitat ha desenvolupar aquestes competències. "L'Estat de dret no serveix per a tot i no es poden traslladar a la Justícia qüestions que pertanyen a la política", ha afegit.

La situació d'encallada momentània de la conselleria d'Exteriors a l'espera de la resolució del TC és pel ministre de Justícia, Rafael Catalá, el "normal funcionament de les institucions". Ha apel·lat al sistema democràtic i a l'Estat de dret per portar als tribunals "de manera molt civilitzada" tot allò que al seu entendre calgui impugnar.

Catalá defensa que cal fer ús de les institucions que l'Estat de dret té preestablertes i ha remarcat, en aquest sentit, que el TC té com a funció el repartiment de les competències.

Molest pel 'Minister'

El ministre de Justícia també s'ha mostrat molest per la carta que Raül Romeva va enviar al Parlament europeu i a ambaixades de diversos països on es presentava com a "Minister". El que és la traducció del terme "conseller" per Romeva, per Rafael Catalá és una mostra que la Generalitat s'està agafant competències que no li pertoquen.

Rebaixant Sáenz de Santamaría

Catalá també ha rebaixat l'avís que ha llançat aquest matí la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, quan alertava que les declaracions que faci el president de la Generalitat poden girar-se-li en contra en el contenciós. El ministre ha matisat que si s'utilitza res per a la querella seran actuacions amb valor jurídic, no pas declaracions.