El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha explicat que el Govern espanyol no permetrà que es faci el referèndum, ni tan sols una repetició del procés participatiu del 9-N. “Està fora del marc legal i hi ha sentències del Tribunal Constitucional que diuen clarament que no es pot fer”, ha insistit.

Així, ha recordat, que la "diferència" entre aquell 9-N i l'eventual referèndum d'aquest any és que en el cas anterior "es va produir un fet enganyós quan el Govern va afirmar que se’n despreocupava i que era la societat civil la que feia un procés participatiu, ja que es va demostrar que no era així i que el Govern hi estava implicat", ha dit en una entrevista a Efe.

Després, però, de la imputació de l'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega per organitzar el 9-N, a més de les "sentències que des d'aleshores deixen clar que el full de ruta independentista està fora de la llei", Millo ha considerat que ara "la gravetat es veuria incrementada pel coneixement absolut que no es pot fer" aquest referèndum.

"Ara tothom sap que aquest és un camí sense sortida, que va cap a una paret. El que estic plantejant és que modifiquem aquest rumb de col·lisió, que no convé a ningú, que el rectifiquem i que posem rumb a bon port amb diàleg i oblidem aquest full de ruta", ha sentenciat. 

Cimera de presidents autonòmics

Millo ha garantit al president Carles Puigdemont que podrà expressar-se "sense limitacions" a la cimera de presidents autonòmics del 17 de gener, a la qual ha demanat que assisteixi per demostrar que "creu en el diàleg" i que "s'ho pren seriosament".

"Demano al Govern que es prengui seriosament la nostra proposta de diàleg per resoldre els problemes dels catalans, que no frivolitzi sobre un plantejament seriós del Govern central i que no menyspreï l'oferta, que mantindrem de manera constant", ha comentat el dirigent.

En aquest sentit, "una oportunitat claríssima per demostrar que Puigdemont creu en el diàleg”, ha afegit Millo, “és assistir a la Conferència de Presidents Autonòmics per portar-hi la veu de tots els catalans i que sigui escoltada per tothom".

Així, Millo s'ha mostrat "convençut" que si Puigdemont assisteix finalment a aquesta conferència se li permetrà "expressar-se perfectament en els termes que consideri oportuns en relació amb el que consideri que ha d'explicar".

"El fet rellevant és que ell tingui la garantia que la seva presència li permetrà expressar-se, informar, exposar i demanar allò que consideri oportú, sempre amb respecte a les regles del joc democràtic. Estic absolutament convençut que així serà", ha recalcat. I és que ha considerat "raonable, lògic i legítim" que Puigdemont "vulgui tenir la garantia que podrà expressar-se sense cap limitació concreta", i per això Millo ha avançat que "aquesta garantia existeix i que el contingut de l'ordre del dia li donarà aquesta garantia, sense tractes d'exclusivitat, que no crec que ell estigui demanant".

Per al dirigent popular, aquesta garantia pot fer que Puigdemont decideixi canviar la seva posició i assistir-hi finalment, perquè "si no ho fes, no seria lògic i hauríem de pensar que hi ha altres motius per no anar-hi, com que algú li demani que no hi vagi perquè, si hi va, tindrà altres conseqüències", ha suggerit.

En aquest escenari d'obertura al diàleg a càrrec del Govern espanyol, Millo ha al·ludit al document amb 46 reclamacions que Puigdemont va lliurar a Rajoy en la seva última reunió a la Moncloa. Una llista, que, més enllà del punt del referèndum, conté, segons el seu parer, 45 peticions més que poden començar a abordar-se des de les dues parts. En cas que la Generalitat tanqui la porta a aquest diàleg, però, ha avisat que el Govern d'Espanya "no s’aturarà a l'hora de prendre decisions i accions que millorin la vida dels catalans i seguirà actuant i executant decisions i mesures a Catalunya amb aquest objectiu".

D'altra banda, sobre el referèndum que el Govern català vol convocar al setembre, Millo ha afirmat que Puigdemont "sap perfectament que aquest tipus de qüestió està fora del marc legal vigent i sap perfectament, perquè no pot al·legar desconeixement, que no es pot fer", per tant, "està traslladant un missatge enganyós a la població".