El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha expressat aquest dilluns la seva confiança en què Bèlgica extradeixi el president català Carles Puigdemont ja que considera que hi ha "fonaments de sobres" per atendre la petició de la justícia espanyola encara que ha admès que aquesta decisió no li correspon a ell.

Maza ha fet aquestes declaracions abans de pronunciar la conferència El fiscal: nou director en la investigació penal, organitzada pel Club de Encuentro Manuel Broseta en València i que havia d'haver-se celebrat dilluns passat, encara que va ser finalment suspesa el mateix dia en què es van anunciar les querelles de la Fiscalia contra el Govern i la Taula del Parlament.

Preguntat sobre la decisió de la justícia belga de deixar en llibertat amb mesures cautelars Puigdemont i quatre membres del seu govern, ha dit que respecta les decisions jurisdiccionals i més si procedeixen d'un Estat membre de la Unió Europea.

Després de reiterar que cada cas "és diferent" segons el país en què s'instrueixi una causa, ha posat l'exemple que la situació pel risc de reiteració delictiva no és la mateixa a Espanya que a l'estranger. Ha dit que encara no coneix els fonaments en què es basa la decisió presa ahir a la nit respecte a Puigdemont i quatre exconsellers però ha insistit que li pot semblar "raonable" per tal com la seva presència "al carrer" belga "no és el mateix" que a Espanya.

Presó per a Forcadell i la Taula?

Sobre si la Fiscalia demanarà aquest dijous l'ingrés a presó per a Carme Forcadell i la resta de membres de la Taula del Parlament català, ha dit que no pot anticipar la posició del ministeri públic i menys abans que presti la declaració corresponent" i es desconegui "si hi ha fonaments" per demanar-ho.

"Tot dependrà del que declari" aquell dia, ha afegit Maza, qui ha recordat la posició de la Fiscalia respecte al risc de reiteració delictiva i que aquesta mesura ha de ser adoptada posteriorment pels jutges. Sobre els possibles delictes que es pot imputar als processats, ha explicat que la fiscalia ja va presentar en la seva querella "totes les diferents opcions que es poden presentar" contra ells però que serà en l'escrit d'acusació, una vegada declarin, on es concretaran les seves posicions.

Ha dit sentir-se "absolutament" amb el suport de la carrera fiscal i ha valorat el comportament "exemplar" dels fiscals, especialment els catalans malgrat que ho estan passant "molt malament" i de les "pressions, fins i tot familiars, molt fortes" que estan patint i que ja s'estan "comprovant", segons ha dit. "I tanmateix estan al peu del canó, independentment de les seves idees, alguns fins i tot amb conviccions nacionalistes", però estan "complint el seu deure, que és la defensa de l'Estat de dret", ha reivindicat el fiscal general de l'Estat.

També ha remarcat "l'autonomia del ministeri fiscal, que fa el que cal al marge de la resta dels poders" de l'Estat, i sobre la petició de Vox d'obrir diligències a TV3 i Catalunya Ràdio, Maza ha dit desconèixer-la i ha afegit: "Caldria estudiar-ho, però no se'ns ha ocorregut res semblant".

Així mateix, ha insistit en què el títol de Más dura serà la caiguda que figura en les metadades de la nota de premsa on s'explicava les querelles contra el Govern cessat i la Taula del Parlament es va deure a un error "desafortunat" pel qual han demanat ja disculpes i que es justifica en el títol d'un document anterior d'un membre de la fiscalia "aficionat a la música", concretament a Gabinet Caligari i a una de les seves cançons.