La crida inicial era a protestar per l’empresonament dels líders de les entitats sobiranistes. Així ho deia el seu lema: “Llibertat Jordi Sànchez, llibertat Jordi Cuixart, en defensa dels drets i les llibertats”. Però, amb l’anunci de Rajoy des de la Moncloa hores abans, la manifestació d’aquest dissabte a la tarda ha estat un clam molt més ampli que l’alliberament dels Jordis. Fins a 450.000 persones s’han reunit al centre de la ciutat, amb llaços grocs de solidaritat amb els presos polítics, per cridar “llibertat” contra la repressió de l’Estat espanyol i contra els seus plans per liquidar l’autogovern català fent ús de l’article 155 com a xec en blanc. De fet, el manifest que s’hi ha llegit, que s’ha referit al Consell de Ministres, s’ha ampliat al “suport a les institucions catalanes”.

Convocada per la plataforma Taula per la Democràcia, la protesta havia d’estendre’s pel passeig de Gràcia, entre els carrers Aragó i Gran Via, però aquests límits han quedat totalment desbordats. La setmana va començar forta, amb l’empresonament dels líders de l’Assemblea i Òmnium, i ha acabat de la mateixa manera, amb l’anunci de Mariano Rajoy que cessarà el president Carles Puigdemont i el seu Govern i intervindrà el Parlament. El cúmul d’esdeveniments ha condicionat la convocatòria, com han admès els mateixos organitzadors. Han estat 450.000 manifestants, segons la Guàrdia Urbana.

Entre crits de “no esteu sols”, “no passaran” o “llibertat”, famílies i nens, gent gran, gent jove ha fet sentir la seva veu des de l’artèria barcelonina. Les entitats han repartit cartells de “Llibertat: us volem a casa” i “Help Catalonia, Save Europe” (Ajudeu Catalunya, salveu Europa). També s’han distribuïts crespons de color groc en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Visques als Mossos

També ha estat una manifestació que ha fet evidents alguns contrastos. En diverses ocasions, un helicòpter dels Mossos d’Esquadra ha sobrevolat la manifestació, i ha estat rebut tots els cops amb forts aplaudiments. “Mossos, mossos!”, cridaven alguns manifestants per distingir-los. Perquè una reacció totalment oposada és la que ha rebut tot seguit l’helicòpter de la Policia Nacional espanyola, el vol del qual ha estat contestat amb sonores xiulades i crits de “fora”.

Durant l’acte, des de l’escenari, s’han llegit textos que els presidents de l’Assemblea i Òmnium han fet arribar des de la presó de Soto del Real. “No afluixeu a favor del diàleg i la independència”, ha reclamat Jordi Sànchez. Per la seva part, Jordi Cuixart ha exigit continuar la lluita amb coratge i serenitat, però sense renunciar als desitjos compartits: “La causa per la qual lluitem és el dret a decidir, el dret a l’autodeterminació”.

Govern manifestació Jordis   Laura Gómez

Unitat contra el 155

A diferència d’altres manifestacions convocades pel sobiranisme, a excepció de les de la Diada, s’hi ha pogut veure el Govern, que ha assistit en ple a la convocatòria de Taula per la Democràcia. És la primera protesta posterior a la qual hi acudeix de forma oficial des de l'1-O, com ha anunciat aquest matí, amb el president Carles Puigdemont al capdavant, acompanyat dels seus consellers, un gabinet avui amenaçat de cessament per Mariano Rajoy. També hi ha anat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, contra el que ha considerat un atac als drets i llibertats.

Justament a les mesures anunciades pel president espanyol s’hi ha referit Marcel Mauri, portaveu i líder accidental d’Òmnium Cultural, en el seu parlament. Després d’afirmar que “avui és un dia trist per Catalunya, Espanya i Europa”, Mauri ha denunciat la destrucció de la democràcia a l’Estat espanyol: “No ha suspès l’autogovern ni ha trencat el pacte constitucional. Això ja ho van fer el 2010. Avui s’han carregat la democràcia”. Ha fet una crida a defensar les institucions catalanes.

Cartells Llibertat pels Jordis   Laura Gómez

De la mateixa manera, el vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana, Agustí Alcoberro, també ha cridat a defensar-se contra el 155. “No aconseguiran que fem passos enrere”, ha advertit. “Volen acabar amb el nostre autogovern i liquidar Catalunya com a nació. Això no passarà perquè nosaltres ho impedirem”, ha afegit.

Des de dalt de l’escenari, Maria del Mar Bonet ha posat la nota musical a l’acte cantant allò de “què volen aquesta gent que trucada de matinada”. La concentració s’ha dissolt després de cantar Els Segadors. Jordi Sànchez i Jordi Cuixart ja han passat cinc matinades a la presó de Soto del Real.