Va deixar escrit Eduardo Galeano, a la seua obra Les venes obertes d’Amèrica Llatina, que el subdesenvolupament no és una etapa del desenvolupament. És la conseqüència. La cita serveix per il·lustrar la situació actual del territori valencià. Amb motiu del 9 d’Octubre, Diada nacional, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha convocat una manifestació per exigir un finançament just per part de l’Estat espanyol i poder revertir així la situació de subdesenvolupament.

Sota la consigna “Un país per fer, un país per construir” els membres de la Comissió 9 d’Octubre han eixit de la plaça Sant Agustí en direcció a l’estàtua eqüestre de Jaume I. La protesta ha estat formada per associacions, partits polítics i sindicats.

 L’Associació Cívica Tirant lo Blanc, el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), Ca Revolta, la Federació d’Escola Valenciana, la Plataforma pel Dret a Decidir i la Societat Coral el Micalet han sigut algunes de les entitats que han participat.

 Per part dels partits, han donat suport Compromís, Els Verds del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), el Partit Socialista del País Valencià (PSOE-PSPV) i Podem. A més, la Intersindical Valenciana, Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT) també s’hi han sumat.

La capçalera ha completat el recorregut en una hora i mitja. Entre els manifestants hi havia personalitats com el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, o l'escriptora Gemma Pasqual. Tots plegats han defensat la modernització del model agrari i la reindustralització del país, la vertebració del territori a partir de la comarcalització, la igualtat de gènere i una major inversió en infraestructures. Plantejaments, tots ells, que tenen a veure amb les propostes que en el seu moment va plantejar Joan Fuster.

En el cos de la manifestació s’hi podien veure senyeres, quadribarrades i estelades indistintament, a més de banderes de diferents nacions de l’Estat espanyol. El caràcter festiu, marcat per la presència de diverses bandes de música i colles de tabals i dolçaines, ha acompanyat a la reivindicació i la lluita. El bloc de l’esquerra independentista, però, ha marcat un perfil propi amb un to més combatiu.

Una vegada tots els manifestants han arribat al monument a Jaume I, en què descansaven tres corones de flors, s’ha posat el punt final de l’acte amb la lectura del manifest. Els assistents han recordat que el país encara segueix sense mitjans de comunicació públics i en valencià, amb representants dels extreballadors d’RTVV presents. Per acabar, la defensa de la igualtat lingüística en tots els àmbits de la societat i d'una educació pública, laica i de qualitat han sigut els dos punts que més aplaudiments han arrencat.

Amb l’acte de cloenda han finalitzat les reivindicacions del 9 d’Octubre. Els organitzadors s’han mostrat orgullosos perquè ha participat més gent que en anys anteriors i els actes s’han portat a terme sense cap incident.