La propera assemblea estatal ciutadana de Podemos pot marcar un canvi de rumb en la formació. Conscients de la importància de Vistalegre 2, el sector proper al secretari polític de la formació, Iñigo Errejón, ha llançat un manifest titulat “Recuperar la il·lusió”, que demana que el debat de les propostes sigui previ al de les cares, més democràcia i que la discussió no acabi en la submissió.

El manifest apareix una setmana abans que la militància decideixi en una consulta quines seran les regles del joc de la segona assemblea estatal del partit, que se celebrarà el segon cap de setmana de febrer.

Si, en contra del que defensa Iglesias, els militants aposten per la fórmula Errejón –proposta política primer, cares, després– el número dos de la formació lila marcarà el primer punt i evidenciarà que el lideratge d’Iglesias no és tan còmode i que la militància veu viable i potser necessari un canvi de líder.

“Volem discutir com hem de guanyar el país, no com desafiar-nos entre nosaltres... Hem de fugir dels concursos de popularitat”, ha assenyalat Errejón en les últimes hores.

Pablo Iglesias defensa un sistema de votació únic de programes i llistes que debilita el seu número dos, que vol separar el debat sobre el projecte de la votació relativa a les "cares ".

El debat metodològic és rellevant perquè, si s’imposa el mètode Errejón, sigui qui sigui el líder de Podemos haurà de defensar el projecte polític avalat per Vistalegre 2.   

Més de 2.000 signatures

El manifest té més de dues mil signatures. L’han subscrit Errejón i diversos càrrecs afins com Rita Maestre, portaveu a l'Ajuntament de Madrid, o José Manuel López, portaveu a l'Assemblea de Madrid.

Precisament Rita Maestre ha afirmat que aquest model, que no és nou, ja que es va utilitzar en el primer Vistalegre, ajudarà que el congrés sigui un debat d'idees i no un concurs de cares o de popularitat. "Si les persones i els documents es voten junts és possible que tinguem dinàmiques plebiscitàries, un excés de testosterona que moltes hem assenyalat que de vegades hi ha hagut a Podemos. Es tracta de sortir d'aquestes dinàmiques de concursos de popularitat i de cares i entrar en un debat d'idees", ha afirmat.

Altres persones que l’han signat són Jorge Moruno, Clara Serra, Jorge Lago, Germán Cano, Gemma Galdon, Tania Sánchez, Ana Terrón, Rosana Alonso, Ángela Rodríguez, Rosana Pastor, Juan Pedro Yllanes, Eduardo Maura, Miguel Vila i Sergio Pascual.

Silenci d’Iglesias

De moment Iglesias no ha fet cap declaració respecte a aquesta qüestió. Sí que n'ha fet el secretari d'organització de la formació, Pablo Echenique, que creu que el plantejament és erroni. “Aquesta proposta equivaldria que en unes eleccions generals primer es votés un programa electoral i després els partits que el volen portar a terme ", ha dit.

Més dur ha estat Juan Carlos Monedero que ha considerat la proposta “deshonesta”. Qui també s’ha afegit a les crítiques ha estat la cap de gabinet d’Iglesias, Irene Montero.

"Involució democràtica és pensar que un dirigent pot dirigir un partit sigui quin sigui el projecte d'aquest partit", ha respost Montero, que considera que "no té sentit" desvincular els documents de les cares que els defensen, ja que un dirigent ha de compartir el full que haurà de treballar.

A més, recorda que només en dos de les desenes de processos interns que ha celebrat Podemos des del seu naixement, ara fa tres anys, s'ha separat la votació dels documents i dels aspirants a dirigents i que, fins i tot en aquests dos –l'assemblea constituent i la de la Comunitat de Madrid que va tenir lloc fa un mes–, cada projecte estava identificat per un grup de persones. "No hi va haver debats només de documents ni només de noms", ha afegit.

Montero conclou que l’actitud de Pablo Iglesias “és exemplar”.