La Gendarmeria s'ha fet càrrec de l'arsenal d'ETA aquest migdia, després que l'organització terrorista ha lliurat a la Policia francesa la llista de vuit zulos -en un primer moment mitjans francesos apuntaven que es tractava de ddotze- repartits pel sud-oest de França. El llistat l’ha entregat l’organització Artesans de la Pau a un representant de la justícia francesa sota l’empara de membres de la Comissió Internacional de Verificadors (CIV). El lliurament de la llista dels llocs on s'amaga l'arsenal -centenars de fusells d’assalt, subfusells, armes curtes i quilos d’explosius, segons el diari Le Monde- té lloc després que la banda terrorista comuniqués el seu desarmament a través de la cadena pública britànica BBC, amb elogis als col·lectius que han intervingut en el seu suport i a les institucions basques.

Segons les mateixes fonts, les autoritats franceses i espanyoles de la lluita antiterrorista estan en contacte permanent, i intercanvien informació sobre les dades ofertes per l'organització terrorista a través del grup de desarmament i el comitè de verificació Internacional.

"ETA ha complert el seu compromís"

Per la seva banda, la Comissió Internacional de Verificació (CIV), liderada per Ram Mannikalingam, ha explicat des de la localitat basc francesa de Baiona els detalls del procés de desarmament.

Després d'una reunió dels integrants de la CIV a l'Ajuntament del municipi, en què també participen els membres del Grup de Luhuso i representants institucionals, Mannikalingam ha assegurat en compareixença pública que "ETA ha complert amb el seu compromís", una vegada la comissió "ha verificat que ETA ha posat fora d'ús les seves armes i explosius".

comissio verificacio eta efe

"Les autoritats franceses s'encarregaran ara de recollir l'armament", ha assenyalat Mannikalingam, que ha afegit que la CIV "ja ha complert amb el seu paper".

El verificador ha recordat que es desarma l'última organització armada d'Europa i que és la "victòria de la democràcia sobre la violència". A més, ha assegurat que es tracta d '"un model inèdit" de desarmament en la història. Mannikalingam ha aparegut davant els mitjans flanquejat pel sindicalista Jean Noël Etcheverry i l'alcalde de Baiona i president de la Mancomunitat d'Iparralde, Jean-René Etchegaray.