El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha assegurat que l'Alt tribunal pot acabar assumint la investigació de totes les causes relacionades amb el procés sobiranista català i amb la declaració unilateral d'independència (DUI) i investigar-les de manera "unitària".

En declaracions a Onda Cero recollides per Europa Press, ha apuntat que el Tribunal Suprem pot "acumular" totes les causes judicials obertes si això contribueix al "bon funcionament" de la investigació.

L'Audiència Nacional investiga el president de la Generalitat Carles Puigdemont i els consellers catalans acusats de delictes de rebel·lió, sedició i malversació, mentre que el Tribunal Suprem fa el mateix amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i part de la Mesa que va tramitar la votació de la independència.

Lesmes, que ha precisat que aquesta distribució es deu a una qüestió de fur, ha reiterat que "si es considera que aquestes situacions estan vinculades entre si" i tenen "un designi comú" podrien "sens dubte" ser jutjades de forma unitària.

Segons ha explicat Lesmes, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena pot reclamar la competència d'investigar "la unitat de la causa". El magistrat, que prendrà declaració a Forcadell i a responsables de la Mesa del Parlament aquest dijous, després d'haver-la ajornat la setmana passada, pot prendre aquesta decisió "després", després de dur a terme més declaracions. "Pot ser o no", ha dit Lesmes sobre la possibilitat que el TS investigui tot el relacionat amb el conflicte català, afegint que, en qualsevol cas, serà el jutge el que prengui la decisió.

Lamela és una "excel·lent" jutgessa

Respecte a les crítiques que ha rebut la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela després d'adoptar presó provisional sense fiança per al vicepresident Oriol Junqueras i set membres més del Govern, Lesmes ha defensat la seva actuació insistint que és "una excel·lent" jutgessa, en la qual té "absoluta independència" i que ha fundat les seves decisions "en la llei".

"Es pot compartir o no el criteri. Lògicament els actes del poder públics són susceptibles de crítica però la jutgessa ha actuat amb independència, fundant la seva decisió en la llei i explicant els motius que condueixen a l'ingrés a presó" dels consellers, ha assenyalat.

La presó provisional, ha explicat, és una mesura cautelar per "assegurar el bon final" del procés i assegurar la presència dels acusats en el judici. I segons ha defensat Lesmes la seva aplicació té "un marge d'apreciació" que depèn del jutge encara que "tenint en compte els elements de la llei".

El president del TS ha declarat que Lamela ha argumentat i exposat els motius pels quals va decretar la presó provisional i, al seu judici, ho va fer utilitzant els criteris "que de cap manera són arbitraris i irracionals": "Es poden compartir o no", ha incidit, per després subratllar que "el que és exigible" a un jutge és "actuar amb independència i subjecció a la llei". Això sí, ha manifestat que la justícia "no són matemàtiques" i "sempre" hi ha elements humans d'apreciació.