JxSí ha presentat una esmena en el procediment de reforma del Reglament del Parlament per convertir en hàbil la segona quinzena del mes agost. L'esmena, que avui s'ha entrat a tràmit i a la qual ha tingut accés El Nacional, s’emmarca en la reforma del reglament que ha de permetre la tramitació exprés de les proposicions de llei. No és aquesta l'única proposta que afecta a l'agilitació dels terminis en el darrer tram del procés. L'esmena número 8 imposa limitacions al període de pròrroga possible en temes que es tramitin per procediment d'urgència.

L’article 77.1 del Reglament estableix que el període ordinari de sessions de la Cambra catalana va des de l’1 de setembre al 31 de desembre i del 15 de gener al 31 de juliol.

La proposta de l’esmena de JxSí planteja habilitar des del 15 d’agost fins al 31 de desembre. Això no afectaria la convocatòria dels plens que es poden reunir fora del període de sessions, ja sigui a proposta de la presidenta del Parlament -per acord de la Diputació Permanent- o bé a petició del president de la Generalitat. Però sí afecta als períodes de presentació i tramitació d’iniciatives i esmenes i, en general, als terminis necessaris per completar els tràmits parlamentaris.

És a dir, que aquesta mesura permetria fer córrer el calendari dels terminis que imposa la Cambra sense necessitat d'esperar a l'1 de setembre en què comença el curs. Igualment, obre la porta a començar el tràmit de textos legislatius en ple periode vacacional.

Limitar les pròrrogues

Així mateix, l'esmena número 8, proposa reduir el termini possible de pròrroga en el cas d'iniciatives que es tramitin per procediment d'urgència. Les pròrrogues, segons aquesta esmena, només es podran demanar en aquesta mena de procediments una vegada i per la meitat del termini inicial. 

Actualment, l'article 103 del reglament, relatiu a les pròrrogues, es limitar a assenyalar que aquestes "no han d'excedir un espai de temps igual al fixat". Per tant, aquesta esmena reduiria la capacitat dels grups d'allargar els terminis de les tramitacions en els procediments d'urgència, que fins ara no disposaven d'una regulació específica en aquest article.

Fonts de JxSí deslliguen la iniciativa del procés i asseguren que l'objectiu és facilitar la tramitació de projectes que estan aturats i agilitzar que els tràmits puguin avançar durant el mes d'agost.