El pare Manuel Nin va decidir celebrar ahir la seva ordenació com exarca apostòlic per als catòlics grecs de tradició bizantina a la basílica de Sant Pau Extramurs per vàries raons. Primer, pel lligam benedictí d’aquesta basílica i el monestir de Montserrat, d’on és monjo; després, perquè aquest apòstol va predicar a Atenes, i en tercer lloc perquè hi ha una tradició molt antiga que diu que Sant Pau va arribar a Tarragona, la qual cosa dibuixava un emotiu lligam per al nou exarca grec, nascut al Vendrell.

Poc s’ho pensava Manel Nin que durant unes hores s’havia de convertir en un pol de connexió entre Catalunya i Roma. La seva ordenació va concentrar ahir al matí en aquesta gran basílica vaticana, on la tradició marca que hi està enterrat Sant Pau, la plana major de l’Església catalana. Entre d'altres, el cardenal i arquebisbe emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach; l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; l’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, i l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, encapçalant una delegació de monjos del monestir.

Era només part de les autoritats eclesiàstiques presents a l’acte, entre els quals figuraven cardenals com Leonardo Sandri o James Michael Harvey, dos dels noms que apareixien en les travesses de papables en la darrera cursa al seient de Sant Pere.

Tres hores de cerimònia del ritu ortodox dins d’un núvol d’encens en una de les quatre basíliques més grans de Roma. Els cants i pregàries que es van anar succeint van tenir també testimoni polític, entre d'altres el vicepresident Oriol Junqueras o l’ambaixador espanyol a la Santa Seu, Eduardo Gutiérrez Sáenz de Buruaga. 

Junqueras, catòlic, format al Liceu italià de Barcelona i estudiós dels arxius secrets del Vaticà, no amaga el seu interès per tot el que envolta la cúria romana. Per això la perspectiva de tres hores llargues de cerimònia no van espantar el número dos del Govern. Al contrari.

Encara amb la flaire d’encens enganxada al nas, el vicepresident va abandonar Sant Pau Extramurs al migdia, en acabar la cerimònia i la recepció posterior, per obrir la carpeta econòmica del seu viatge a Roma. Un salt del ritu ortodox a les infraestructures i els transports. Ferrovie dello Stato Italiane (Germano Guglielmi), Grimaldi Lines (Guido Grimaldi) o Saba (Carlo Tosti) van centrar una trobada de treball amb el vicepresident i el delegat de la Generalitat a Itàlia.

En acabar, tocava l'agenda de mitjans. Una entrevista amb Sole 24 Ore, el principal diari econòmic a Itàlia, i amb l’agència ADNkronos. Amb això va acabar la jornada romana de Junqueras. Tot just 24 hores a la capital italiana amb un balanç “molt productiu”, segons fonts del Departament d’Economia.

El vicepresident hi havia arribat la nit anterior. Tard. Però amb temps per saludar el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, que també era a Roma tot i que la seva visita va ser encara més breu, ja que va haver de retallar agenda i volar directament a Madrid per substituir el vicepresident a la trobada amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. Un curiós intercanvi de papers dins del Govern. La cúria romana per a Junqueras i el ministre de Jaén per a Romeva.