L'endemà que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha anunciat que preguntarà als seus socis sobre el referèndum unilateral d'independència (RUI), el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha assegurat que Esquerra Republicana no descarta aquest camí per arribar a la República catalana. 

"Tots els camins democràtics, des de la majoria parlamentària fins al referèndum d'autodeterminació són els nostres camins i no en renunciarem a cap", ha proclamat durant un acte electoral al districte de Nou Barris de Barcelona. Junqueras defensa que el seu partit no renunciarà mai a cap camí que porti el poble de Catalunya "a la llibertat i la justícia", perquè en joc està "el futur i la dignitat" del país. 

És més, Junqueras ha reivindicat ERC com "l'únic partit independentista" que pot guanyar les eleccions del 26-J. "Aquest país necessita que Esquerra guanyi perquè el país necessita una veu clara i compromesa que passa per no demanar permís a ningú", ha defensat. 

Cotarelo, el gran protagonista

No estava previst, però en aquest primer diumenge de campanya electoral, el politòleg espanyol Ramón Cotarelo s'ha convertit en el gran protagonista de l'acte d'ERC a Nous Barris. Cotarelo no ha dubtat a titllar el PP de dreta "neofranquista, meapilas i corrupta" que amb la seva actitud, sobretot arran de la sentència "vergonyosa" de l'Estatut del 2010, ha fet créixer el sentiment independentista. 

En aquest sentit, opina que el que està en joc aquest 26-J és fer fora els populars del govern espanyol. També ha comparat la relació entre els "països" d'Espanya i Catalunya, assegurant que es viu una situació polaritzada on el pols "positiu és Catalunya" perquè "crea la riquesa", i el negatiu és Espanya que "es beneficia del treball aliè" dels catalans. 

L'acte, però, no ha estat del tot relaxat per als republicans perquè dos espontanis l'han interromput, un al crit de Viva España!, i al qual Rufián ha respost amb un Viva, i viva Catalunya lliure!, i un segon, que portava un cartell on havia substituït l'estrella de l'estelada per una esvàstica, que ha increpat després Junqueras sota el crit de "feixista".