El president d’ERC i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha proposat una reunió entre els governs català i espanyol. En un tuit, Junqueras ha reaccionat a l’intercanvi de cartes d’aquest matí entre Puigdemont i Rajoy pel qual el Govern espanyol rebutja obrir un període de diàleg de dos mesos tal i com ha demanat Puigdemont.

Per això Junqueras s’ha dirigit directament a Rajoy preguntant-li, explícitament, si vol que “se celebri una reunió entre els governs de Catalunya i Espanya”.

En la mateixa línia s’ha expressat el portaveu d’Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, que ha insistit en que la proposta d’ERC és “una trobada d'igual a igual, de govern a govern, sense apriorismes però sense renúncies", a més de posar de manifest que davant de cada nova oferta de diàleg per part del Govern de Catalunya, l’Estat espanyol respon amb una amenaça.

En aquest sentit, Sabrià ha reiterat que avui s’ha tornat a apel·lar al diàleg: “Hem posat de nou sobre la taula la mediació i el diàleg i hem posat un límit temporal, dos mesos que creiem que és un límit raonable”, ha explicat Sabrià, que ha recordat que la resposta és la posada en funcionament de l’article 155. “On cada dia nosaltres posem mostres de diàleg a l’altra banda hi trobem frontisme. Ells volen una rendició però trobaran sempre el nostre compromís amb l’1 d’octubre”, ha sentenciat.

“Qui fa la independència són els ciutadans amb els seus vots. Per nosaltres, la declaració està feta perquè la van fer els ciutadans votant i es van portar els resultats al Parlament”, ha recordat el portaveu republicà.

A més, Sabrià no ha descartat cap acció si l’Estat acaba aplicant efectivament l’article 155. “Intentarem no tancar la porta al diàleg en cap cas, però si més enllà de l’amenaça del 155, l’Estat la fa efectiva, no ens podrem mostrar impertèrrits i prendríem les accions i decisions que siguin necessàries per fer-hi front”, ha conclòs.

Reacció a l’aplicació del 155

A més, ERC no ha precisat si és partidària de declarar la independència o no en caso que el Govern espanyol apliqui dijous l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autonomia: "No descartem ni avancem res. Queda descartat? No. És aquesta l’única solució? Ho debatrem quan arribi el moment", per afegir que "no ens mantindrem impertèrrits i prendrem les decisions que facin falta" per defensar la democràcia i les institucions catalanes.