Els serveis jurídics de l'Estat apunten que la "responsabilitat penal", si es du a terme el referèndum sobre la independència a Catalunya, recauria sobre el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras. Aquest fet s'explicaria a través de les partides pressupostàries destinades pel referèndum, ja que els comptes van ser elaborats pel departament de Junqueras i, per tant, el posarien a ell en el focus, més que altres consellers o el mateix president Carles Puigdemont. 

Així ho publica aquest dimecres el diari El País, que cita informes tècnics que s'estudien a La Moncloa sobre el procés, i que assenyalarien Junqueras com el responsable si finalment es portés a terme la consulta. Els documents assenyalarien les partides pressupostàries, tant les evidents com "les sospitoses" que el Govern hauria destinat al referèndum, per basar la seva argumentació. Unes partides ja suspeses pel Tribunal Constitucional. 

Els comptes de la Generalitat no contemplen una partida destinada estrictament i explícitament al referèndum, però sí que inclouen apartats per processos electorals. El fet que els comptes depenguin de la conselleria d'Economia, que dirigeix Junqueras, i el fet que la mateixa conselleria tingui ara com a funció l'"organització, gestió i seguiment dels processos electorals", que abans depenia de Governació, farien que el vicepresident estigués més desprotegit que altres membres del Govern.