El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha exposat que vol que la signatura del decret de convocatòria recaigui en el president de la Generalitat i en els consellers: "En un govern, la responsabilitat ha de ser col·lectiva".

En una entrevista a Els Matins de TV3, la mà dreta del president Puigdemont s'ha mostrat convençut que l'1 d'octubre hi haurà referèndum a Catalunya, malgrat que no ha especificat quin serà el procediment per a aprovar la llei del Referèndum, que pot tirar-se endavant a través d'una votació al Parlament o bé mitjançant un decret llei. "Hi ha diversos camins, tots democràtics, per complir el nostre compromís", ha explicat Junqueras.

Alta participació

El vicepresident ha donat especial importància a la participació en el referèndum, més que no pas en els detalls tècnics. De fet, Junqueras no ha volgut explicar ni si ha pogut veure les urnes ni quin ha estat el seu cost.

Ara bé, si que ha reiterat que no es preveu un mínim de participació per a donar el resultat com a vàlid. "Els criteris seran els mateixos amb què es va aprovar la Constitució espanyola", ha explicat el vicepresident sobre la votació que ratificava la Carta Magna, que no va comptar amb un quòrum de participació.

Crítiques al govern espanyol

Junqueras ha lamentat la falta de diàleg i la intervenció del poder judicial per part del govern espanyol. "Volen impedir el dret democràtic a vot. Nosaltres no hi renunciarem", ha exposat el vicepresident que ha denunciat la judicialització de la política: "En qualsevol país del món, el control del poder judicial per part del govern seria motiu de dimissions".

Malgrat les crítiques, el vicepresident ha exposat que després de l'1 d'octubre, tal com estableix la llei de Transitorietat, el Govern estarà disposat a parlar amb l'estat espanyol. "Si algú té voluntat de dialogar, endavant. Els acords sempre impliquen a un altre", ha explicat Junqueras.

L'Agència Tributària, "a ple rendiment"

El també responsable d'Economia i Hisenda ha explicat els darrers avenços en la Hisenda catalana, que s'ha ampliat en els darrers mesos i que, segons Junqueras, està "a ple rendiment". "Fins ara el Govern havia cobrat molt pocs impostos. Ara estem preparats per recollir impostos massius", ha celebrat el vicepresident, que s'ha marcat com a gran objectiu lluitar contra el frau fiscal.

Segons ha explicat el conseller d'Economia i Hisenda, després de l'1 d'octubre —en cas que guanyi la independència— no hi haurà inseguretat jurídica ni pels ciutadans ni per les empreses a l'hora de pagar els impostos. En el cas d'un xoc entre administracions, ha apuntat que des de la Generalitat es protegiran els catalans que ja han pagat impostos a l'Agència Tributària catalana.

De la mateixa manera, Junqueras ha assegurat que les pensions —un altre dels temes que preocupen als ciutadans— estan "més que garantides" en una Catalunya independent.