El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha accedit a fer una auditoria ciutadana del deute de la Generalitat. “Per part meva, no hi ha cap inconvenient. Si alguna cosa ens caracteritza és posar llum”, ha dit des del faristol del Parlament. Contestava a la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que minuts abans ha justificat la necessitat d’explicar a la ciutadania quin és l’origen del deute acumulat de la Generalitat i quines són les conseqüències de pagar-lo.  

Junqueras, que també és conseller d’Economia, ha tret la pols del manual del bon amant i ha repassat la lectura del segon capítol: el que detalla com iniciar el ritu de seducció amb bon peu, un cop el canal de comunicació ja és obert i està normalitzat. La CUP no és fàcil i, sovint, alguns li retreuen que tot és poc per satisfer les seves aspiracions. Sigui com sigui, el gest d’avui de Junqueras ha estat ben rebut pels cupaires i podria posar les coses més fàcils a l’hora d’abordar la negociació dels pressupostos. Una negociació on la CUP posarà sobre la taula aquesta qüestió en la qual el vicepresident ja hi ha fet una concessió públicament.

El temps revelarà quina ha estat la capacitat de seducció de Junqueras en aquest punt. El conseller d’Economia, però, avui també ha hagut de matisar la posició del Departament sobre si està disposat a apujar l’IRPF a les rendes més baixes. En aquest cas, Junqueras ha aprofitat una trobada casual amb els periodistes que segueixen l’actualitat parlamentària, als passos perduts.   

 

Els passos perduts   

El saló dels passos perduts és un espai dividit en dues zones -la grisa i la rosa- i dóna accés a l’hemicicle. És l'espai de trobada entre periodistes, polítics i assessors, i espai de conspiració o entesa en funció de la jornada. És aquí on Junqueras ha puntualitzat, en una conversa informal amb els periodistes, que la conselleria no ha decidit apujar l’IRPF i que la seva filosofia, en tot cas, és valorar sempre totes les opcions.  

Votar diferent no és motiu de divorci

És en aquest saló de passos perduts on els diputats de Junts pel Sí aprofiten reiteradament per tranquil·litzar el personal explicant que és normal que CDC i Esquerra votin diferent en algunes qüestions. Avui ha estat la portaveu de CDC al Parlament, Marta Pascal, qui ha convocat la premsa a la zona grisa dels passos perduts.

En aquest cas, els republicans i convergents han exercit de matrimoni liberal i han votat en un sentit diferent una moció que argumenta que la reforma laboral del PP ha estat “el motor del deteriorament i la precarietat dels salaris i les condicions laborals”. En aquest cas, els diputats i consellers d’Esquerra hi han votat a favor i els de CDC s’han abstingut, entre ells, el president Carles Puigdemont i els consellers Neus Munté i Josep Rull. En aquest sentit, Pascal ha acceptat que “hi ha algunes diferències en el matís més ideològic però -ha recordat- no s’ha produït cap votació diferent respecte del full de ruta independentista”.

Ambient preelectoral

Als passadissos del Parlament s’ha viscut un ambient plenament preelectoral. Gabriel Rufián, portaveu d’Esquerra al Congrés, era avui al Parlament, on s’ha reunit amb un grup de diputats i assessors dels republicans. Els convergents també han tingut converses sobre les pròximes eleccions.

En aquest sentit, la Mesa decidirà el proper dimarts si l’activitat del Parlament se suspèn o no durant la campanya electoral espanyola. L’opció que guanya pes, ara per ara, és que el Parlament continuï amb la seva activitat però que s’eviti convocar el ple durant la campanya.

El futur de CDC també sobrevola

Si bé la picabaralla de Puigdemont amb Albiol ha convertit el president en un dels protagonistes de la jornada, avui el cap de l’executiu català ha tingut un paper més discret. Tot i així, després de dinar, una reunió al despatx que el president té al legislatiu entre el mateix Puigdemont i els diputats David Bonvehí, Albert Batet i Lluís Guinó ha generat tota mena de rumors com, per exemple, la possibilitat que la trobada fos una cimera informal sobre el futur de CDC.

Ahir mateix el consell nacional de CDC va donar llum verda a la consulta per decidir si es renova el partit o si se’n crea un de nou. En qualsevol dels dos casos, caldrà veure quin és l’encaix entre Mas i Puigdemont. Mas ja s’ha mostrat disposat a jugar el partit i, avui mateix Carles Puigdemont ha dit que, “si no ha acabat la feina”, també està disposat a continuar. Només per això, qualsevol conversa informal entre convergents és susceptible de ser elevada a cimera.  

El saló rosa dels Passos Perduts

El despatx del president és a un dels annexos del saló gris dels passos perduts que, originàriament, s’utilitzava com a menjador. A l’altra banda, el saló rosa dels passos perduts era l’espai destinat a les festes i el ball. Actualment, però, són els espais on els diputats i portaveus dels diferents grups de la cambra arriben a pactes a última hora.

Abans de dinar, el diputat de la CUP Sergi Saladie i la diputada de CSQP Hortènsia Grau modificaven una moció sobre el planejament territorial sobre els plans directors urbanístics, promoguda pels cupaires, per aconseguir el suport dels ecosocialistes. Però el pacte a última hora entre les dues formacions no va ser suficient per tirar endavant la moció.

El ple sí que ha avalat la reunió de la Junta de Seguretat i ha aprovat una moció que insta el Govern a comprometre’s amb l’acollida dels refugiats. El text, proposat per JxSí, s’ha aprovat per unanimitat i demana al Govern que faci els esforços necessaris per acollir un mínim de 4.500 refugiats en els propers dos anys.

La proposta ha estat ben rebuda pels partits de la cambra però el diputat del Partit Popular Juan Milián ha acusat el Govern i els partits independentistes d'aprofitar-se de la tragèdia dels refugiats, per fer propaganda del procés i "fer creure als catalans que Catalunya és un Estat".

En aquesta línia, ha estat especialment punyent la intervenció del conseller de Justícia, Carles Mundó. El conseller ha carregat contra el govern espanyol, a qui acusa d’anul·lar l’autonomia de Catalunya “per la porta del darrere” gràcies a la complicitat del Tribunal Constitucional: “No ens podem resignar cada divendres veient com el Consell de Ministres anul·la la nostra autonomia anunciant nous recursos d’inconstitucionalitat”. El conseller ha afirmat que l’Estat aplica la suspensió de l’autonomia d’amagat a través d’aquests recursos per tombar cadascuna de les lleis catalanes i, en paral·lel, ofega financerament la Generalitat amb les decisions que pren el ministeri de Cristóbal Montoro.

Les anècdotes

Justament, Montoro ha estat objecte de les burles als passadissos d’un membre de la cambra. Aquesta ha estat una de les anècdotes del dia juntament amb la primera intervenció de Germà Bel al plenari i la diputada del PP María José García Cuevas, recollint amb ajuda dels periodistes les perles del collaret que portava i que s’ha trencat.

I atès que la crònica de la jornada ha començat versant sobre l’art de la seducció, escau que acabi amb la conversa més pujada de to de la jornada. Amb les paraules de la diputada Noemí de la Calle, de Ciutadans, que ha dit estar orgullosa de “flirtejar i fer orgies entre tots, també amb JxSí” si es tracta de millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

Contestava amb aquesta alegria al diputat del PP Alejandro Fernández, que ha retret al partit taronja “els cants de melodies i conquesta que ara tenen amb JxSí. Com han canviat les coses! Recordo el diputat Cañas com tronava contra el govern de CDC per la seva política social... Qui els ha vist i qui els veu ara...”, ha ironitzat. Lluny de fer-se petita, la diputada li ha recordat, amb la mateixa expressió, que el PP s’asseu a les bancades del darrere de l’hemicicle, les que es reserven als grups minoritaris.

Tot plegat, durant el debat d'una moció per impulsar mesures que millorin la qualitat de vida i integració dels discapacitats i que, finalment, s’ha aprovat per unanimitat.