El vicepresident, Oriol Junqueras, ha aprofitat l'acte d'aquest vespre al Poblenou amb què ERC ha obert la seva campanya del sí al referèndum per advertir que el Govern de Mariano Rajoy està protagonitzant, amb l'excusa de l'1-O, un intent de "liquidar" les llibertats fonamentals. Davant d'aquesta situació, ha advertit que aquells que criden a no votar són "còmplices" del Govern de Rajoy i que la "millor moció de censura que se li pot fer al PP" és votar l'1-O.

“Avui tenim un nou reguitzell de noves amenaces, intervencions a mitjans de comunicació, a empreses del país i l'amenaça d’intervenir els comptes de la Generalitat. És una manera encoberta de liquidar les institucions del país, d’aplicar l’article 155”, ha advertit.

Per aquesta raó, ha assegurat que el desafiament de l’1 d’octubre és defensar “el concepte mateix de democràcia”, perquè el PP “amb l’excusa del referèndum estan prohibint actes arreu, prohibint la llibertat d’expressió, el dret de reunió”.

“Tots els demòcrates haurien de sentir-se interpel·lats davant aquesta amenaça que l'executiu popular i Mariano Rajoy planteja cada dia, l’intent de liquidar no només les institucions catalanes sinó totes les llibertats fonamentals”, ha advertit.

Còmplices del PP

El vicepresident ha interpel·lat directament la resta de partits que no fan costat a l'1-O i, després de denunciar que l’executiu popular està “posant en risc tots els fonaments de la nostra vida econòmica, institucional, i cívica”, ha alertat que “tots aquells que criden a no participar en el referèndum sén aliats, còmplices i col·laboradors del govern del PP”.

No només això, ha emplaçat a "tots aquells que voldrien fer-li una moció censura a Rajoy" per advertir-los que l'oportunitat per a un canvi a Espanya és el referèndum, perquè "la més gran moció de censura que se li pot fer al PP és participar al refèndum de Catalunya".

“O referèndum i participació dels ciutadans, o Rajoy i govern del PP i marxa enrere en tots els nostres drets polítics”, ha reblat.