Aquest divendres tindrà lloc el primer judici per amenaces contra el fotoperiodista Jordi Borràs per part de l'extrema dreta. Després de quatre anys d'atacs constants, dos ultres s'asseuran al banc dels acusats. Són Pedro Chaparro, vicepresident del partit feixista Democracia Nacional i condemnat a presó per l'assalt a la llibreria Blanquerna de Madrid, i Jorge del Valle, que exerceix funcions de servei d'ordre d'aquest partit.

Els fets van tenir lloc el 12 d'octubre del 2015, en la tradicional marxa que diversos partits i grupuscles d'extrema celebren a Montjuïc amb motiu del Dia de la Hispanitat. Davant d'uns 300 feixistes, Chaparro va avisar per megàfon de la presència del fotoperiodista, que durant molts anys s'ha dedicat a retratar el neofeixisme espanyolista. Va haver d'abandonar la manifestació ultra abans que acabés.

Posteriorment, en els parlaments que es realitzen a la plaça de Sant Jordi després de la marxa, i quan Jordi Borràs ja havia marxat, el vicepresident de Democracia Nacional va referir-s'hi en aquests termes: "Hem vist per aquí aquesta rata, Jordi Borràs. Us demano a tots que mireu al vostre costat, i si hi és, li doneu un cop, no molt violent, no sigui que us detinguin, però una bona hòstia i que marxi".

amenaces borras cupmataro

El judici, que va ajornar-se abans de l'estiu, tindrà lloc aquest divendres 15 de setembre, a les deu del matí, a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. El periodista tem que el partit feixista li organitzi un "comitè de benvinguda" a les portes del jutjat. 

El fiscal de Delictes d'Odi i Discriminació, Miguel Ángel Aguilar, va demanar el juliol del 2016 cinc anys de presó per a Pedro Chaparro i tres per a Jorge del Valle. Els acusava d'impedir l'exercici de periodista en aquella manifestació. En el cas de Chaparro, el fiscal va considerar que hi havia un agreujant per motius ideològics.

Durant molts anys, Jordi Borràs s'ha dedicat a documentar amb la seva càmera i per escrit l'extrema dreta espanyolista a Catalunya. D'aquesta feina n'han sortit diversos llibres, com Plus Ultra: Una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya (2015) i Desmuntant Societat Civil Catalana (2015), on explica els vincles d'aquesta entitat amb l'extrema dreta. La seva feina li ha costat amenaces de mort.