La mà dreta de Francesc Homs, Jordi Vilajoana, exsecretari general de la Presidència ho ha posat força fàcil al fiscal avui quan ha entrat en contradiccions sobre les dates en què es va repartir la carta d'Artur Mas en què convidava a participar la població en la consulta del 9-N. Vilajoana ha estat l'últim del degoteig ràpid de testimonis del dia.

El Govern va demanar a l'IDESCAT les dades de tots els catalans majors de 16 anys inscrits al padró. Amb aquesta base de dades s'havia de fer un enviament massiu a la població per informar del 9-N. La carta, que convidava i animava a participar, estava signada pel president Artur Mas.

"Enteníem que havíem d'explicar el procés a tots els ciutadans", ha exposat Jordi Vilajoana, ex secretari general de la Presidència, al principi de la seva declaració. La mà dreta d'Homs ha detallat que la base de dades era tan gran i l'enviament tan massiu que es va contractar l'empresa Unipost per fer arribar la carta de Mas a la ciutadania.

Vilajoana estefania molina

Però durant el relat de Vilajoana hi ha hagut un ball de dates que el fiscal Jaime Moreno ha aprofitat per posar entre les cordes l'ex secretari general de la Presidència, que ha acabat entrant en contradicció i errant en les seves respostes:

Vilajoana: S’envia la carta entre el 24 i 27 d'octubre.

Fiscal: No comença l’enviament el dia 3?

Vilajoana: No. Crec que no.

Fiscal: Creu?

Vilajoana: Crec que recullen la informació i que es pot enviar entre el 24 i el 27.

Fiscal: Quan arriba la providència està tot enviat?

Vilajoana: La data límit és el 27. Estava ja tot fet. 

Fiscal: L'enviament es fa el dia...?

Vilajoana: Entre el 24 i el 27 s'ha fet segur.

Fiscal: El contracte amb Unipost és del 31 d'octubre. Va convidar a participar Unipost passat l'enviament...? Veig complicat enviar una cosa abans de contactar amb l'empresa.

Vilajoana: És possible que m'equivoqui.

Fiscal: És que és clau.

Vilajoana: Fins a cert punt.

Fiscal: Vostès conviden a participar Unipost després de repartir la carta.

 

L'advocada de Francesc Homs, Eva Labarta, ha sortit al rescat de Vilajoana repreguntant després:

Eva Labarta: "Independentment de quins dies es va fer, el 4 de novembre ja estava tot enviat, no?

Vilajoana: Sí.

I s'ha acabat, no només la declaració de l'exsecretari general de la Presidència, sinó la sessió de matí de la segona jornada de judici. A la tarda, Mas.