El líder d’Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón, ha anunciat que la setmana vinent presentaria una querella criminal al Tribunal Suprem en contra del Govern en funcions de Mariano Rajoy, com a conseqüència de l’acord en matèria de refugiats que la Unió Europea (UE) ha ratificat amb Turquia. Segons Garzón, s’incorre en delictes com la “denegació de socors, el tracte inhumà i degradant per a aquestes persones”. Tenint en compte la condició d’aforat de Rajoy i el seu gabinet, en tant que diputats i Govern, el Suprem és el jutjat que n’ha de tramitar la demanda, en aquests casos.

Així mateix, s’al·legarà que l’acord empara “la deportació i el traslladat forçós de persones que gaudeixen d'una especial protecció" per fugir de conflictes armats, un altre dels preceptes del Codi Penal que, per Izquierda Unida, s’estaria incomplint, i que pot derivar en penes de presó. Ara bé, la vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, ha qualificat "d’impresentable" que el portaveu d'IU-Unitat Popular defineixi el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, com a "dictador temporal" per no sotmetre al control parlamentari, i per la querella que vol presentar. Segons Levy, els diputats de "les esquerres" ja estarien "en campanya electoral".

Al seu torn, Marta Martín, portaveu de Ciutadans, ha considerat que el seu partit no duria Rajoy als tribunals per bé que “s’ha trencat l’essència” i l'esperit de la Unió Europea.

Reunió Sánchez-Iglesias

El líder d’IU també ha instat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Podemos, Pablo Iglesias, a explicar si arribaran a una entesa. “Que deixin de marejar la perdiu”, ha demanat Garzón. "I després d'aquesta reunió, si no s'entenen, que ho diguin, que ho deixin clar i així ens aclarim tots i sabem sobre què treballar", ha emfatitzat el d’IU al Congrés dels Diputats, en referència a si cal explorar altres acords o prefigurar un nou escenari d'eleccions.