Ciutadania i polítics envoltaran aquest dissabte a la tarda el Congrés dels Diputats per protestar en contra de la investidura de Mariano Rajoy el dia en què es farà efectiva després de la segona ronda de votacions.

La manifestació l'ha organitzat la coordinadora del 25-S, que ja va fer el mateix el 2012 per rebel·lar-se en contra de les retallades, i ha fet una crida a omplir les places de Madrid de "lluita" i denunciar, així, "el govern il·legítim d'un règim il·legítim". També conviden a tota la ciutadania a "no quedar-se a casa" i a "fer front al cop de la màfia amb democràcia".

Els organitzadors denuncien que "un cap d'Estat a qui ningú ha votat i que amb prou feines ningú va anar a rebre'l el dia de la seva coronació ha cridat a consultes a un candidat que tampoc ningú ha votat perquè s'abstingui en la investidura d'un altre candidat que en dues eleccions no ha assolit els vots ni acords suficients per formar govern".

També critiquen que l'abstenció del PSOE té per objectiu construir "una aliança per blindar el règim del 78 ara que trontolla", com ja va passar quan PP i PSOE es van aliar per reformar l'article 135 de la Constitució sense fer cap referèndum.

El cop de la màfia

Precisament per això, la manifestació marxarà vora les 19 hores entre la plaça Neptú fins a la plaça del Sol sota els lemes "Davant el cop de la màfia, democràcia" i "No a la investidura il·legítima". Si poden compaginar-s'ho amb el ple d'investidura, els líders d'Unidos Podemos i confluències tenen pensat assistir a la concentració o, almenys, saludar els manifestants. 

Altres comunitats faran la seva pròpia concentració també en protesta d'una investidura que consideren "il·legítima".

Interior reforça la seguretat

500 agents antidisturbis de les Unitats d'Intervenció Policial (UIP) de la Policia Nacional estaran dissabte pels carrers de la capital espanyola per controlar la manifestació. A tots els agents se'ls ha suspès les sol·licituds per fer festa el cap de setmana i, a més, desplaçaran efectius també de Sevilla i de Granada.

L'objectiu de reforçar la seguretat és que no torni a passar com el 25 de setembre del 2012, quan la protesta contra les retallades va acabar amb càrregues policials, 64 ferits –27 d'ells policies– i 34 detinguts.