El periodista Iñaki Gabilondo ha manifestat en el seu blog d'anàlisi d'avui que el Govern i el Parlament estan decidits a arribar "fins al final" en el procés d'independència, i ha marcat la data del 4 d'octubre amb retolador vermell. "Si es donés la circumstància, estan disposats fins i tot a arribar a aquest 4 d'octubre, dia de Sant Francesc d'Assís, en què es podria proclamar la independència de la República catalana", ha indicat.

Gabilondo ha matisat que el més o menys suport ciutadà al procés serà transcendental per confirmar el que pot passar, però que ara tothom ha hagut de reconèixer que el procés d'independència "va totalment de veritat". “Si no, com és que l'antiga Convergència, les CUP i ERC, que no tenen res en comú, ni el seu model econòmic ni el polític, s'han posat d'acord? Només s'han posat d'acord en l'única cosa en què es podien posar d'acord, que era tirar endavant el procés. Com podien no fer-ho?”, s'ha preguntat.

Gabilondo ha qualificat de "delicada" la situació de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, davant la necessitat de clarificar si l'Ajuntament posarà urnes. "Està en una tenalla d'una polarització radical i extrema, i haurà de decidir quina és la part [pro i contra del referèndum] que la considerarà finalment una traïdora".

El periodista afegeix que el trajecte fins al 2 d'octubre estarà "ple de riscos", i que fins llavors "res pot millorar". "Esperem que no empitjori", conclou.