El líder d’Unidos Podemos, Pablo Iglesias, ha explicat aquest dijous després de reunir-se amb el rei Felip VI, que, tot i el seu grup estar disposat a formar un “govern d’esquerres”, ara veu “més complicat” que el PSOE es vulgui entendre amb ERC i CDC, després de la decisió de desobediència presa ahir pel Parlament de Catalunya.

En tot cas, afirma Iglesias, si el líder dels socialistes, Pedro Sánchez, “aspira a ser president”, i el seu partit vol temptejar l’opció d’un govern progressista, "han de ser ells" els que prenguin la iniciativa de parlar amb Unidos Podemos.

Iglesias, d’altra banda, “no creu que hi hagi terceres eleccions”, ja que si s’avancés cap a aquesta situació, “Ciutadans canviaria l’abstenció pel vot a favor”, i aquesta seria “l’excusa” dels socialistes per acceptar un govern del Partit Popular.

El líder d’Unidos Podemos preveu una situació de bloqueig “sense precedents” si Mariano Rajoy no accepta la hipotètica proposta del Rei de ser investit. És més, el líder de la coalició entre Podemos i Izquierda Unida creu que s’arribarà a aquesta situació si Rajoy no aconsegueix els vots necessaris per governar.

Pel que fa a la conversa d’Iglesias amb el Rei, i tot i no ser habitual que els representants polítics comuniquin reflexions del monarca, el líder d’Unidos Podemos sí que ha reconegut que Felip VI es mostra “preocupat” i “incòmode” per l’aprovació que va dur a terme ahir el Parlament de Catalunya.