Els ecosocialistes no volen que la seva proposta de construir “un espai ampli” d’organitzacions i partits que defensen el referèndum sigui considerada un element electoral. La coordinadora d’ICV, Marta Ribas, ha explicat, després d’una reunió amb la direcció d’UGT Catalunya, que ajornaran el debat a passats els comicis generals del 26-J.

“Hem quedat que en parlaríem passades les eleccions”, ha indicat el nou secretari general del sindicat, Camil Ros, en la línia d’una Ribas que considera difícil pensar en plena campanya la metodologia i la forma d’aquest nou espai. Ros, però, ha volgut reafirmar “el nostre compromís amb el dret a decidir” i la voluntat de ser “en tots els marcs, com hem fet fins ara”.

L’edificació de la plataforma, que abandera la nova direcció, i que va ser aprovada per l’Assemblea Nacional el mes d’abril, pretén “dibuixar un full de ruta el més unitari possible per exigir la celebració del referèndum”. Reivindiquen que hauria “d’esmenar” els errors que creuen que va cometre la Plataforma Nacional pel Dret a Decidir.

Durant les properes setmanes, com ja han fet en les últimes dues, el triumvirat verd seguirà mantenint reunions amb actors de rellevància a Catalunya, com és Comissions Obreres o el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont. De moment, només han rebut un rebuig frontal: el del PSC, que els van dir que ells estan per un referèndum per la reforma constitucional.

Reforma laboral

“Cordialitat” i “coincidència” en l’anàlisi. La trobada, que ha durat una hora, ha tingut com a tema principal la derogació de la reforma laboral. “És clau”, ha subratllat Ros, afegint que cal “revertir les dades de precarietat laboral”.

El fons que “de la crisi només n’estan sortint uns i no la classe treballadora” diuen compartir-lo. Diumenge ja ho van fer palès a la tradicional manifestació de l’1 de maig que va recórrer la via Laietana. Des del sindicat confien que “hi ha la possibilitat d’una majoria política” per derogar la reforma del PP, i per això criden a votar a les generals.

“No hauríem volgut arribar a unes eleccions. Hem de donar esperança per canviar el marc d’austeritat”, ha defensat Ribas, incidint que “requereix governs d’esquerres i de canvi”. Sobre si En Comú Podem aconseguirà finalment el grup propi al Parlament espanyol, la coordinadora d’ICV ha emfatitzat que si bé estan treballant en la fórmula jurídica que ho permeti, “tenim molt clar que l’element final serà la majoria del Congrés, que és qui políticament acaba interpretant”.