El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha trencat el silenci que governa el socialisme aquest estiu de cara a la investidura i ha assegurat que "l'alternativa a Rajoy és un candidat del PP o un independent". En una entrevista a El País, Iceta ha afirmat que dóna suport a la decisió del seu líder Pedro Sánchez de no facilitar la continuïtat del PP al cap davant de l'Executiu estatal, però també s'ha mostrat obert a què donin suport a un candidat alternatiu a Rajoy (tant si és del PP, com independent, com d'un altre partit).

Iceta ha recordat que el 'no' a Rajoy va ser unànimement adoptat pel comitè federal socialista i que des d'aleshores "no ha canviat res". Per això, no creu que calgui un replantejament i assegura que primer cal veure quins suports és capaç d'aconseguir. Això sí, el primer secretari del PSC assegura que si el PP fracassa s'obriria un nou escenari, que no necessàriament passaria perquè el secretari general del PSOE explori de nou un pacte amb Ciutadans o amb Podemos. “Arribat aquell moment, hi ha moltes possibilitats per explorar: altres candidats del PP, candidats d'altres partits o candidats independents”, assegura Iceta.

Matís

Davant la sorpresa per les declaracions, Iceta ho ha volgut matisar des del seu compte de Twitter. En una sèrie de quatre tuits, Iceta ha assegurat que en primer lloc "correspon a Rajoy buscar suports", i ha volgut afegir que el PSOE "no ha de donar suport a la investidura" del candidat popular. Aleshores, un cop fracassada la investidura popular, per Iceta seria el moment "d'explorar, i no abans, altres possibilitats". 

En un últim tuit, Iceta assegura que les possibilitats per explorar serien les següents: "un candidat d'una altra força política, un candidat del PP que no sigui Rajoy, o un candidat independent".

Així mateix, en declaracions posteriors a Rac1 Iceta s'ha rebel·lat "contra la idea que la presidència de Rajoy és ineluctable i que l'alternativa és o Rajoy o terceres eleccions". "Jo crec que l'alternativa és molt més diversa", ha insistit. El líder del PSC considera "absurd" que Ciutadans vulgui posar pressió al PSOE ja que, segons ha apuntat, "qui té l'encàrrec és Rajoy i a qui se li ha de preguntar és a Rajoy".