El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que el referèndum sobre la independència, previst en principi per al setembre vinent, "no es farà”. El dirigent socialista ha fet les declaracions en el novè congrés del PSC de Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran, i ha despertat els comentaris irònics dels tuitaires.

“No es farà i si es fa serà una còpia del que es va fer el 9 de novembre del 2014”, ha manifestat Iceta en al·lusió al procés participatiu, alhora que ha insistit: "Si fas un referèndum sense cap tipus d’encaix legal” del “resultat no es desprèn cap canvi”.

Iceta ha declarat que el full de ruta del Govern de la Generalitat “no porta enlloc o ens porta al desastre” i ha reiterat que l’estratègia escollida “és equivocada”.

Alhora, el primer secretari del PSC ha insistit que els socialistes no participaran en el procés, ja que, segons Iceta: “No volem enganyar la gent dient que els problemes tenen una solució màgica”.

El dirigent socialista ha valorat que la situació actual “és fruit de cinc anys sense diàleg entre governs”, i ha demanat que la solució arribi per vies polítiques i no pas judicials. Iceta s’ha mostrat molt taxatiu amb la fi de la legislatura: “La història del referèndum il·legal acabarà en unes noves eleccions; a Catalunya les legislatures duren dos anys”.

Iceta ha posat com a exemple de diàleg el País Basc i ha sostingut que aquesta via “és possible”.

El congrés de Lleida ha ratificat Òscar Ordeig com el nou primer secretari del partit a Lleida.

El precedent de Sánchez i Hillary

Les paraules d'Iceta no han tardat a tenir una resposta a la xarxa, que ha recordat, amb ironia, la llista de prediccions o bons auguris que ha espifiat el líder dels socialistes catalans, com la crida perquè Perdro Sánchez guanyés les primàries del PSOE, o perquè Hillary Clinton guanyés les eleccions nord-americanes.