El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha tornat a explicitar la voluntat de pactar una direcció conjunta amb la viceprimera secretària, Núria Parlon, per evitar les primàries. Tot i així, ha deixat clar que creu que ell és la persona que està “en millors condicions per dirigir el partit en aquesta etapa que arrenca amb un curs polític molt complicat”.

“Estava i estic decidit a compartir el lideratge. Però no crec que hagi arribat l’hora de canviar de líder. El PSC no es pot permetre que el nostre líder no estigui liderant el grup al Parlament”, ha dit recordant així que si Parlón és la primera secretària, no podrà liderar el grup parlamentari perquè no és diputada.

Iceta ha fet aquestes declaracions en la posada de llarg de la seva candidatura davant unes 250 persones que l’han acompanyat al centre cívic Teresa Pàmies de Barcelona.

A banda de Manuela de Madre, que ha fet de presentadora, també hi havia l’exministre Celestino Corbacho, l’expresident José Montilla, l’exalcalde Jordi Hereu i alcaldes, diputats i regidors.

Retrets a Parlon

Iceta ha remarcat que ell no és partidari d’enfrontar-se en unes primàries perquè “les primàries són sovint sinònim de merder intern” però que, si no hi ha acord possible, es presentarà hi anirà a per totes.

"Moltes persones que segueixen la política; fins i tot alguns amics personals, pensen que soc massa pactista, dins i fora del partit. També escolto moltes veus del partit (gent sensata) que diuen, assenyadament, que per què no ens posem d’acord i pactem. Crec que, avui, el desig immensament majoritari dels militants es que pactem. També el meu, jo sempre estic disposat a pactar. Però la Núria demana votar abans de pactar. I ho fa, legítimament, perquè em vol substituir com a primer secretari. I per substituir un primer secretari, en efecte, cal votar", ha retret.

Evitar estirabots

Per a Iceta, el PSC ara "necessita canvis suaus, tranquils i consensuats". "Quan hem tingut canvis sobtats hem patit. Quan hem fet transicions ordenades hem reeixit. També per això sóc més partidari de reconstruir que de refundar", ha dit.

Definir el discurs del PSC

Iceta ha demanat la confiança de la militància per "acabar la feina". "Us vaig prometre renovació. I tot i que hem renovat profundament els grups parlamentaris encara no hem pogut aprofundir en la renovació organitzativa necessària per a recuperar la nostra capacitat de penetració social", ha dit, tot prometent que amb ell el PSC podrà "créixer cap enfora, cap a l’esquerra, cap al catalanisme no independentista, cap als joves, cap als activistes socials i sindicals".

De la mateixa manera, ha recordat que va prometre "treballar per a estabilitzar el partit i que pogués recuperar gran part del seu capital humà i polític perdut". "I, tot i que hem aturat la nostra crisi, encara no hem començat a recuperar vots i suports", ha afegit.

I en aquest sentit, també ha remarcat que fa dos anys es va comprometre a "clarificar el missatge" i, segons ell, ara el PSC "és conegut (encara no tan reconeguts com ens agradaria) per la nostra postura clara i coherent tot i que encara hem de convèncer a molta gent".

"Per a dir-ho d’una manera entenedora. Al llarg d’aquests dos anys hem intentat solucionar, i crec que ho hem aconseguit, el més urgent. Deixar enrere la crisi interna més profunda des de 1980. Ara toca posar-se a fer allò que és important. És important recuperar l’orgull de ser socialistes”.

El clam de Manuela de Madre

Manuela de Madre ha estat l’encarregada de presentar Iceta a qui ha dedicat sentides paraules. Ha recordat que ha estat sempre "treballant per als demès", i que va ser "un dels artífex que Parlón fos alcaldessa de Santa Coloma". És per això que ha reclamat mantenir-lo com a primer secretari. "Sempre va estar treballant per al partit, i en aquell moment en que ningú podia, volia o es va atrevir a portar el vaixell que s'estavellava, va agafar el timó, i ho va fer amb la tranquil·litat i serenitat que l'acompanya. Sumant, trenant, cosint, va demanar que se li deixés pilotar la transició. Però la transició no són dos anys. No és començar un camí a millor port i sortir a mig recorregut. Necessita més temps", ha afegit De Madre.

De Madre, però, ha demanat a Parlon que no els facin triar: “pacteu, sumeu, poseu-vos d’acord. Els dos sou necessaris”-ha exclamat- “però si em fan triar, jo trio Iceta”.

També ha ballat

L'acte ha començat amb la música de Tina Turner i el seu 'Simple the best' i Iceta no ha volgut evitar, en un gest correspost de complicitat, ballar al ritme de la música.