El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, tornarà a ser el candidat del partit a la presidència de la Generalitat en les properes eleccions, després d'haver estat l'únic a presentar-se a les primàries.

El termini per a presentar les candidatures es va iniciar aquest dilluns i ha conclòs quatre dies més tard amb Iceta com a únic postulant a presidir el Govern.

La Mesa del Consell Nacional del PSC s'ha reunit aquest dijous per analitzar les propostes presentades. La presidenta, Maria Miranda, ha assegurat que la voluntat de la reunió celebrada era “constatar si algunes persones havien manifestat formalment la voluntat de concórrer a les primàries”.

Davant la presentació d'una única precandidatura, la Mesa iniciarà el procediment de ratificació i Miquel Iceta serà proclamat candidat dels socialistes catalans a la presidència en un consell nacional a principis de juliol.

Primàries tranquil·les

Les primàries d'enguany contrasten amb les últimes del PSC, on Iceta va competir amb l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, per a presidir el partit.

Les primàries es van donar en un moment convuls, en què Iceta es va imposar a Parlon amb el 54,14% dels vots, davant el 45,86% dels suports que va recollir l'alcaldessa. 

Parlon ja va anunciar que no es presentaria com a candidata del PSC a les eleccions al Parlament, per la qual cosa es descartava un nou duel entre ella i Iceta. Actualment Parlon forma part de l'executiva del PSOE com a secretària de Cohesió Social i Integració.

Eleccions autonòmiques

La direcció dels socialistes catalans no contempla com un escenari possible a Catalunya la celebració d'un referèndum "il·legal" i per aquest motiu ja s'estan preparant per unes hipotètiques eleccions autonòmiques després de l'estiu.