La Guàrdia Civil ha citat a declarar a les 20 hores, a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, el director del setmanari El Vallenc, Francesc Fàbregas, després que aquest matí efectius del cos armat han irromput a la redacció del setmanari a la recerca de suposats papers del referèndum de l'1 d'Octubre.

Després de cinc hores d'escorcoll, els efectius policials s'han endut un ordinador i material divers.  

Fàbregas ha denunciat l'escorcoll dient que "No hi ha dret perquè no em comès cap delicte i ens han tractat com delinqüents". "Diuen que hem fet unes paperetes però no s'han endut res perquè no han trobat res", ha afegit el director.

Quatre agents de la Guàrdia Civil han entrat al local d'aquest setmanari a Valls (Alt Camp), a quarts de dotze, i s'han reunit amb el director del mitjà, durant tres hores. Mentrestant, una dotzena d'agents han vigilat les instal·lacions del diari, davant la protesta de centenars de ciutadans.

Cap a les tres del migdia els agents han abandonat les instal·lacions.

L'entrada s'ha produït després que que es publiqués que aquest setmanari hauria encarregat la impressió de les paperetes per a l'1-O

WhatsApp Image 2017 09 09 at 11.36.51

WhatsApp Image 2017 09 09 at 11.36.47

Els agents també haurien anat a l'anterior local del setmanari, una planta baixa de la plaça de la Torratxa, però no hi haurien trobat res, perquè el local està actualment buit.

De moment, s'ha decretat el secret de sumari i, per tant, encara no se sap qui ha ordenat la intervenció. 

Relació amb la impremta de Constantí

Aquesta és la segona vegada que la Guàrdia Civil entra a una empresa en busca de paperetes i material per a l'1 d'octubre, després que aquest divendres ja escorcollés les instal·lacions d'una impremta de Constantí, Indugraf Offset. De fet, les dues operacions estarien relacionades, segons han apuntat fonts del diari. En aquesta empresa s'imprimeix precisament El Vallenc.

Aquest divendres al migdia, el cos policial va escorcollar una impremta de Constantí i, després de 48 hores de vigilància a les portes de la seva seu, va marxar amb les mans buides, en no haver-hi trobat res d'interès. Tot i això, aquest matí hi han tornat a entrar per inspeccionar els locals a la recerca d'algun rastre de documentació.

Crida a la manifestació

Tot just saber-se la intervenció de la Guàrdia Civil, unes 200 persones s'han concentrat davant del local d'El Vallenc per protestar. L'Assemblea de Valls, la CUP-Crida per Valls i altres organitzacions i particulars havien cridat els ciutadans a protestar per l'escorcoll al setmanari.

Reaccions en cascada

La reacció de polítics i líder de la societat civil no ha trigat a arribar. El president Carles Puigdemont ha assegurat des del Consell Nacional del PDeCAT que "poden encerclar mitjans locals amb guàrdies civils, però els desbordarem a les urnes", en referència al referèndum de l'1-O.

També s'hi ha referit el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que ha denunciat també que la Guàrdia Civil escorcolli un mitjà de comunicació, que és un "símbol màxim de la llibertat d'expressió i pensament". En aquest sentit, Junqueras ha assegurat que "la força de la democràcia ens farà superar tots els obstacles". 

La consellera Dolors Bassa ha assegurat que aquesta persecució fa el "ridícul". A més, ha ironitzat sobre l'estratègia de la Guàrdia Civil i s'ha preguntat si els agents pensen anar d'impremta a mitjans de comunicació a través del joc de l'oca o de on és Wally?

El president de l'ANC, Jordi Sánchez, ha assegurat que "segueix la Inquisició ben activa en contra de la llibertat d'impremta" i ha assegurat que "votarem".

L'alcalde de la població, Albert Batet, ha qualificat, en declaracions a El Nacional, de "sorprenent, al·lucinant i esperpèntic que al segle XXI la Guàrdia Civil persegueixi impremtes i mitjans de comunicació". A més, a través de les xarxes socials, l'alcalde ha denunciat que es persegueixin "impremtes i mitjans de comunicació" i ha traslladat tot el suport a la publicació.