Després de la tempesta entre el Govern i la CUP divendres passat arran la detenció per part dels Mossos –i per ordre del jutge– de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, l'Executiu ha volgut enviar un missatge tranquil·litzador a la direcció del grup parlamentari de JxSí sobre la tramitació dels pressupostos, que preveu posar en marxa amb l'aterratge del projecte a la Cambra catalana el 29 de novembre, segons fonts consultades per El Nacional.

La reunió d'ahir, presidida pel responsable del grup, Jordi Turull, va servir per fer repàs davant dels responsables de JxSí de la situació i per intentar transmetre confiança, d'entrada, sobre la tramitació del projecte, i un moderat optimisme sobre les possibilitats de l'aprovació final. Sempre conscients de la dificultat que tot plegat representa i els obstacles que caldrà superar, començant pel consell polític dels cupaires.

Els diputats de Junts, a banda de la feina de preparació del ple que comença dimecres, van dedicar una estona a estudiar l'escenari que obre la situació a Berga i Vic, i les repercussions que pot tenir en el debat sobre la negociació.

Totalitat el desembre

La previsió és que els comptes del Govern arribin el 29 de novembre al Parlament un cop sigui aprovat pel consell executiu. El debat a la totalitat se celebraria el 20 de desembre, és a dir, el darrer ple que es farà aquest any, l’anomenat ple escombra, que està previst que comenci dimarts i no dimecres com és habitual.

El Govern confia que, a diferència del que va passar el passat mes de juliol, aquest cop els comptes sí que superaran el debat de totalitat. De fet, des de l’Executiu s’havia decidit no tramitar el projecte en cas de no tenir garantit aquest pas. El Govern no volia repetir l’escena de juliol passat, quan l'aprovació de les esmenes a la totalitat va tombar el projecte i va provocar l’immediat anunci del president, Carles Puigdemont, de la convocatòria d'una qüestió de confiança.

Final, 15 de febrer

Un cop superat el tràmit de totalitat, el projecte començaria el seu recorregut en comissió. Del 16 al 20 de gener es farien els debats de totalitat de les seccions pressupostàries a les comissions corresponents. La votació final dels pressupostos es faria el 15 de febrer.

Això en el benentès que el projecte no anés al Consell de Garanties Estatutàries, una possibilitat que compta amb molts números tenint en compte que la CUP reclama, entre d’altres coses, que quedi recollit en el projecte la voluntat del Govern de convocar un referèndum independentista l’any vinent amb la partida corresponent.

A banda del missatge tranquil·litzador que es va transmetre a la cúpula de JxSí, també des d'ERC i des del PDECAT es van repetir ahir les crides als cupaires perquè no s'equivoquin sobre qui és l'"enemic". El portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, va intentar a més treure ferro sobre el calendari i transmetre públicament aquest missatge d'optimisme sobre la negociació pressupostària.