L’engranatge del Govern per a la convocatòria del referèndum es posarà en marxa amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) en els propers dies de la normativa del concurs per a l’adquisició de les urnes, en concret, unes 8.000. Aquesta serà la primera concreció del compromís signat fa quinze dies al Pati dels Tarongers per tots els membres i alts càrrecs del govern català per tirar endavant el referèndum, segons ha sabut El Nacional de fonts de l'Executiu.

La convocatòria per a l’adquisició de les urnes no requereix cap acord del Govern i està blindada jurídicament per les competències de la Generalitat.

Acord marc d'homologació

El concurs el convocarà la conselleria de Governació, que encapçala Meritxell Borràs, a partir d’un acord marc d’homologació per al subministrament de les urnes. Un cop es publiqui al DOGC, les empreses disposaran de 15 dies per presentar les seves ofertes. Catalunya no té urnes pròpies de metacrilat i, fins ara, ha hagut d'utilitzar les de l'Estat, propietat del ministeri de l'Interior. La consulta del 9-N del 2014 es va fer amb urnes de cartró.

Aquest acord marc contempla el subministrament d'urnes per a les eleccions al Parlament, consultes populars o referendàries, que s'impulsen des de la Generalitat i els ajuntaments fins a les cambres agràries, i s’emmarca en les plenes competències que té la Generalitat a l’hora d’organitzar processos electorals.

Cohesió pel referèndum

Amb la publicació d'aquest acord el Govern posa en marxa l'engranatge del referèndum i exhibeix el primer resultat concret de la signatura el passat 21 d'abril del compromís amb la convocatòria, que van rubricar al Pati dels Tarongers tots els membres del gabinet de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras i els alts càrrecs de l'Executiu català.

En el document tots els membres del Govern es van comprometre amb la celebració del referèndum i l'aplicació dels seus resultats. En aquell acte, el president va destacar que, igual com ha passat amb el procés, “la preparació, convocatòria i celebració” del referèndum no és obra de “dues mans o quatre, sinó que són moltes les mans que l’organitzen, convoquen i celebren”.

Aquell compromís es va signar per posar fi a les especulacions sobre desavinences internes entre els socis de Govern pel que fa l'estratègia d'impuls de la convocatòria del referèndum. Tant les fonts consultades de Presidència com des de Vicepresidència, asseguren que la signatura d'aquell document s'ha traduït en un total tancament de files de l'executiu amb Puigdemont i Junqueras al capdavant.

Tant el president com el vicepresident han assumit els regnes de la convocatòria de manera conjunta i es mantenen constantment al corrent de tots i cadascun dels moviments que s'estant articulant per impulsar-la. El Govern és finalment conscient que tot i el necessari repartiment de papers -que, en aquest cas, porta Borràs a posar en marxa els tràmits per a comprar urnes-, la responsabilitat és col·legiada i compromet tot el Govern amb la preparació.