Tensa. Molt tensa. La reunió de la Junta de Seguretat celebrada aquest dijous al palau de Pedralbes ha reflectit la tibantor extrema que el pols pel referèndum ha creat entre el Govern i el ministeri de l'Interior. A aquestes altures ja ningú es preocupa per dissimular. La intervenció del TSJC per assumir la coordinació de l'operatiu conjunt de la qual s'havia apropiat la Fiscalia no ha tingut cap efecte en un ambient ja saturat.

Tot i la suau placidesa que envolta el jardí del palau, tancat per a l'ocasió, les salutacions prèvies a la trobada ja han reflectit la distància sideral entre els convocats. Quan hi han aparegut els protagonistes, la temperatura ambient ha baixat uns quants graus. El secretari d'Estat d'Interior, José Antonio Nieto, el coronel Diego Pérez de los Cobos —nomenat pel fiscal superior de Catalunya com a coordinador del dispositiu contra l'1-O—, i el delegat del govern espanyol, Enric Millo, hi han arribat plegats.

A les deu del matí, una trucada de Millo havia fet saber que tant el responsable de la Guàrdia Civil com el del CNP, Ángel Gozalo i Sebastián Trapote, no assistirien a la cita i que es consideraven representats pels responsables del ministeri.

El darrer a arribar als jardins ha estat el president, Carles Puigdemont, acompanyat del conseller d'Interior, Joaquim Forn. Les salutacions han estat purament protocol·làries i, en el cas de l'encaixada de mans entre Puigdemont i De los Cobos, amb prou feines ha anat acompanyada de l'imprescindible contacte visual.

Un cop a l'interior del Palau, les formes s'han mantingut durant la sessió fotogràfica, tot i les cares de circumstàncies que ningú s'ha esforçat a dissimular. La cita s'ha celebrat a la biblioteca, un saló rectangular, de parets blanques i mobles de fusta atapeïts, ben il·luminat amb grans finestres amb vistes als jardins. Es tracta d'una de les dependències del palau en condicions per rebre visites, lliure de la sarna que des de fa anys devora l'edifici.

A un costat de la taula s'hi asseia, el president i el conseller, amb el secretari d'Interior, César Puig, el director de la Policia, Pere Soler, la cap de serveis jurídics del departament, Marta Gordi, i el Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

A l'altra banda, el secretari d'Estat i el coronel Pérez de los Cobos, amb el delegat del govern espanyol, i el secretari general tècnic del ministeri Joan Antoni Puigserver. En els dos extrems dels representants de l'Estat feien guàrdia les cadires buides i les carpetes sense obrir preparades per als responsables de la Guàrdia Civil i el CNP.

Puigdemont De los Cobos Forn Trapero Millo Nieto Junta de seguretat - Sergi Alcàzar

Un cop s'ha tancat la porta, les formes han deixat pas a la tensió. Tot i que el secretari d'Estat ha mantingut la correcció en les seves intervencions, l'actitud del coronel De los Cobos ha sorprès els representants de la Generalitat. Ha cridat l'atenció el to autoritari amb què s'ha dirigit al president i al conseller, fins i tot maleducat, segons algun dels presents.

Després que Trapero expliqués el dispositiu preparat per a l'1-O, el secretari d'Estat ha reconegut la feina realitzada però ha retret que aquella organització era l'habitual per a una convocatòria a urnes quan en aquest cas no es tracta només de garantir la seguretat de la jornada sinó d'impedir la votació. El Major ha replicat que amb dos milions de persones anant als col·legis electorals no es pot generar crispació al carrer.

A partir d'aquí s'han tornat a creuar les posicions contraposades, les mateixes que s'esgrimeixen públicament. Sense embuts. No ha estat, però, fins al final de la reunió, quan el delegat del Govern espanyol ha pres la paraula per emplaçar Puigdemont que si vol evitar problemes de seguretat, l'única cosa que ha de fer és suspendre el referèndum.

Puigdemont ha deixat clar als representants de l'Estat que el Govern no té cap intenció de tirar enrere la convocatòria, que el pla d'actuació dels Mossos garanteix que no hi hagi cap problema de seguretat, i ha subratllat la necessitat d'evitar la crispació en l'actuació per impedir el referèndum, perquè en aquest cas, el trencament de la convivència seria responsabilitat del ministeri.