Ja és oficial. El Govern espanyol portarà al Tribunal Constitucional la creació de la Conselleria d'Afers Exteriors mitjançant un conflicte de competències. Així ho ha explicat la vicepresidenta en funcions del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, després de l'habitual reunió de cada divendres del Consell de Ministres.

Aquest conflicte de competències és "un exercici més de discrepància per tal que s'atribueixi si el que ha fet la Generalitat està dins l'àmbit de competències". Tal com l'Executiu estatal l'ha presentat, si el TC l'aprova, la conselleria quedarà suspesa automàticament perquè, en cas que no fos així, "pot comportar conseqüències contràries".

Amb la suspensió, la conselleria perdria la seva "virtualitat", ha explicat el ministre de Justícia, i la Generalitat "hauria de reformular-la".

"Encara que sembli que el Govern està en funcions, l'estat de dret no, i el compliment de la Constitució ha d'estar permanentment vigilat", ha posat sobre la taula Catalá que, a més, ha recordat que el propi Estatut de Catalunya "no permet fer això" i ha subratllat que aquest és el fonament principal pel qual l'impugnaran.

Procés i investidura

La cursa per la investidura continua sense fre i ara el Govern espanyol barreja la manca de govern amb el procés sobiranista. Sáenz de Santamaría s'ha lamentat que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, no s'hagi "manifestat" en aquest tema, mentre que Albert Rivera sí que ho ha fet.

La vicepresidenta espanyola en funcions ha recordat que "Sánchez està intentant formar govern", però l'ha emplaçat "a explicar a l'opinió pública que si pacta amb Podemos sense el suport de Ciutadans, haurà de pactar amb els independentistes".

A més ha exposat que "les circumstàncies sobre Catalunya han canviat molt" i ha carregat contra Sánchez perquè si ha estat així és pel fet que "ha donat suport a la creació de grups que presenten iniciatives com les que hem de recórrer".

Per això, Sáenz de Santamaría li ha demanat que "manifesti la seva opinió" perquè, de moment, "sembla que ha fet actuacions contràries a aquesta línia".