La Universitat de Girona ha acusat el govern espanyol de suspendre "per motius polítics" la segona edició del Congrés Bianual de Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica que s'havia de fer a la ciutat de l'Onyar del 10 al 12 d'octubre i que ja s'havia presentat públicament. El rector, Sergi Bonet, assegura que el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, li va expressar personalment els seus recels a l'acte d'abast internacional i ho atribuïa a la situació política entre Catalunya i l'Estat.

Fonts del ministeri, però, neguen taxativament aquesta acusació i asseguren que des del febrer -quan es va presentar en un acte a Madrid- ningú de la UdG els ha contactat per tirar endavant la iniciativa. Al web del congrés apareix un avís que alerta de l'ajornament de l'esdeveniment i ho atribueix a "la conjuntura política actual" que ha portat, segons els organitzadors, a "una falta d'implicació i cooperació institucional". El congrés se celebrarà finalment a l'Argentina.

El gener del 2016, la Universitat de Girona –i d'altres administracions com l'Ajuntament de la ciutat i la Diputació- signaven un conveni amb la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans (COMJIB) per celebrar la II edició del Congrés de Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica. El congrés ja tenia dates confirmades (del 10 al 12 d'octubre) i faltava revelar els ponents. Girona ja havia acollit la primera edició, el 2013, en la qual hi van participar, entre d'altres, l'expresident del govern espanyol José Luís Rodríguez Zapatero, l'aleshores ministre de Justícia, Alberto Ruíz Gallardón, i els presidents del Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La inauguració la va fer Felip de Borbó en condició de príncep de Girona.

Segons ha avançat Ràdio Girona, la universitat ha criticat que, finalment, aquest congrés no es celebri a Girona i ho ha atribuït a motius polítics. Segons el rector, Sergi Bonet, va ser el mateix ministre de Justícia en Funcions, Rafael Catalá, qui li va exposar els seus recels quan van coincidir en un acte públic per presentar un llibre sobre el congrés del 2013. "Em va dir que veien difícil fer-ho a Girona pel moment polític actual, i més si havia de venir el Rei a inaugurar-lo", remarca Bonet. Tanmateix, durant l'acte públic, el rector assegura que Catalá es va comprometre llavors amb la celebració de l'esdeveniment a Girona. 

El rector ha lamentat la decisió perquè assegura que ja va advertir el ministre en funcions que calia separar les qüestions polítiques dels actes acadèmics. A més, segons remarca, Girona ja havia organitzat la primera edició sense que hi hagués cap problema. És més, en la presentació del conveni del gener, es va explicar que aspiraven a convertir Girona "en la Davos del dret". 

L'organització ho atribueix a falta de cooperació institucional 

El web del congrés anuncia l'ajornament de la cita i n'exposa els motius. Segons publica l'organització –que recau en la COMJIB i en la Càtedra de Cultura Jurídica de la UdG-, el motiu per la suspensió és polític. "Un esdeveniment com aquest, que vol unir actors jurídics, socials i polítics d'alt nivell de tot Iberoamèrica, exigeix un grau d'implicació i cooperació institucional de gran abast".

"Desgraciadament, la conjuntura política actual del nostre país no fa viable aquesta implicació institucional a tots els nivells, cosa que compromet seriosament l'objectiu d'assegurar els reptes que ens hem marcat i repetir amb èxit el congrés", s'escriu al web de l'organització.

El ministeri ho nega "taxativament" 

Fonts propers al ministre Catalá han negat "taxativament" aquesta acusació. Segons la seva versió, al febrer la universitat "va comentar la possibilitat" de fer el congrés durant l'acte públic a Madrid. Una iniciativa que, a ulls del ministeri, es va considerar "molt interessant". No obstant això, al·leguen que passat aquell moment ningú més de la Universitat de Girona s'ha posat en contacte amb el ministeri per tirar endavant l'esdeveniment. 

Per tant, neguen que darrere la cancel·lació del congrés hi hagi un veto polític. A més, asseguren que ja estan fent gestions amb la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans per saber què ha passat. Insisteixen, a més, que des del ministeri no hi ha hagut "cap impediment" per tal que Girona acollís l'acte.