El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha anunciat aquest migdia que el govern espanyol no té previst prendre cap tipus de mesura després de les advertències del Consell d'Europa sobre la reforma del Tribunal Constitucional. En un informe, es recomanava a Espanya "reconsiderar" el fet que el TC pugui inhabilitar un càrrec electe si no compleix les seves resolucions. 

Preguntat per Jaume Moya, diputat d’En Comú Podem, Catalá ha assegurat que el que feia l’organisme europeu en aquell informe era “avalar” la reforma del TC i valorava com a “convenient i recomanable” tenir mecanismes per executar les seves sentències. El ministre també ha argumentat que s’han trobat models equivalents a Àustria o Alemanya.

“Tenim un TC que fa la seva feina i que dicta les sentències que li corresponen” ha valorat, assegurant que és un “bon sistema institucional” i el continuaran defensant com fins ara.

El diputat d’ECP ha replicat el ministre amb fragments de l’informe on es recomanava que el TC hauria de ser “un jutge de lleis i un àrbitre neutral”, mentre que, segons ell, el govern del PP l'està “llançant a l’arena política donant-li poders per sancionar càrrecs electes” a més de tenir un poder judicial “profundament influenciat per la Fiscalia”.

Ha acusat l’Estat de voler “alinear el TC a la Brigada Aranzadi”, una brigada “vestida amb togues amb punyetes que ataca contínuament a tot allò que pugui fer olor de sobirania nacional o dret a decidir”. En aquest sentit, ha recomanat al govern espanyol que faci cas als consells de la comissió i que restauri al TC “el paper que li correspon”.

El ministre ha justificat la diferència d’opinions i les diverses lectures que ha tingut l’informe al fet que aquest tingui 18 pàgines i 79 apartats. “Això permet el debat que tenim avui” ha argumentat, reiterant que el govern està convençut que avala el seu model i que no cal cap canvi al reglament de l’alt tribunal.