El Govern espanyol considera que l'acte celebrat avui a Barcelona, on mig miler d'alcaldes catalans han expressat el seu compromís amb el referèndum independentista de l'1 d'octubre, ha estat "una iniciativa fracassada" de l'executiu de la Generalitat que encapçala Carles Puigdemont.

Fonts de l'executiu central han indicat a Efe que el Govern català ha intentat utilitzar els ajuntaments per eludir les seves pròpies responsabilitats, i han subratllat que la convocatòria ha quedat molt lluny de les expectatives dels seus organitzadors.

En aquest sentit, apunten que en l'acte celebrat al paranimf de la UB hi han assistit molts menys alcaldes dels previstos, i la majoria procedents de poblacions petites que, en conjunt, representen amb prou feines un terç de la població de Catalunya.

En aquest acte, el president de la Generalitat, Carles Puidgemont, ha proclamat que l'independentisme és el primer moviment sociopolític a Espanya que va "de baix cap a dalt" i ha dit als alcaldes assistents: "Per això sou importants, per això els molesteu i per això els feu por, i més que en fareu".

Les fonts del Govern espanyol han recordat que la Delegació del Govern a Catalunya ha advertit que denunciarà davant els tribunals aquells municipis que col·laborin amb un referèndum il·legal. Ahir, des de Varsòvia, el president del Govern central, Mariano Rajoy, va advertir els ajuntaments catalans que vulguin facilitar la consulta independentista de l'1 d'octubre que han de complir la llei i que l'executiu "no abdicarà les seves obligacions de cap manera".