El Govern manté el full de ruta, tal i com l’ha dibuixat. Seguirà convocant la cimera del dia 23 de desembre sobre el referèndum, tot i que ahir es va confirmar que el Tribunal Constitucional ha anul·lat el punt 7 de la resolució aprovada a Parlament dins del debat de política general, on es fixava aquesta cita. El TC també ha anul·lat el punt 13 d'aquella resolució, que es refereix al compromís d’incorporar als pressupostos del 2017 els recursos financers necessaris per acomplir el procés, i tots els punts restants de l'epígraf dedicat al referèndum i al procés constituent.

L’executiu seguirà endavant i ho farà mantenint l’argumentari de legalitat amb què intenta falcar tots els seus moviments. En aquesta situació, hi aporta un inesperat cop de mà la resolució de CSQP sobre un referèndum acordat, aprovada amb el suport de JxSí i la CUP també en el debat de política general. Aquella resolució no va ser recorreguda pel Consell de Ministres, per la qual cosa continua totalment vigent.

D’entrada, la iniciativa de CSQP servirà per avalar la cimera del dia 23 després que el TC ha anul·lat el punt setè de la resolució, que insta el Govern a “convocar immediatament una cimera de totes les forces polítiques i socials favorables al dret a l’autodeterminació, per tal de treballar políticament en la definició i fermesa de la convocatòria del referèndum”.

Impulsar iniciatives

Enfront d'aquesta, el primer punt de la proposta de CSQP reclama “impulsar” iniciatives que permetin agrupar al voltant de l’exigència de la celebració d’un referèndum “el major nombre de forces polítiques, organitzacions sindicals i socials, moviments i entitats veïnals i socials”. Cau el punt setè de la resolució de JxSí i la CUP però pren el relleu el primer de CSQP. I així successivament, atès que aquella resolució sobre el referèndum acordat, que les forces independentistes van votar amb l’objectiu de recuperar la majoria al voltant del dret a decidir, aporta ara la cobertura necessària a la qual apel·lar.

La proposta de CSQP encara obre més el paraigües quan fixa que el Parlament “encoratja i fa seus tots els esforços encaminats a la celebració d’un referèndum”. De fet, és també la possibilitat d'un referèndum acordat la que esgrimeix l'executiu per defensar la disposició addicional número 31 dels pressupostos on s'estableix que “el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d’habilitar les partides per a garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria”.

Operació Diàleg

La resolució del Constitucional servirà igualment al Govern per posar en qüestió una vegada més l'abast real de l'anomenada Operació Diàleg que impulsa el nou gabinet de Mariano Rajoy. Serà just la mateixa setmana en què es prepara una mobilització molt important al carrer arran la declaració de la presidenta, Carme Forcadell, davant del TSJC per la votació en el ple de la Cambra de les conclusions de la comissió del procés constituent.

El Constitucional, a més de suspendre cautelarment la resolució fins que el tribunal de garanties es pronunciï sobre l'assumpte, també ha fet arribar una notificació personal a Forcadell, a la Mesa del Parlament, al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i a la resta de membres del Govern per advertir-los que han d'aturar qualsevol iniciativa que passi per alt la suspensió aplicada. En el cas de no complir amb aquesta obligació, podrien haver-se d'enfrontar a conseqüències, inclosa la via penal, adverteix el TC.