El Govern no ha posat avui en marxa cap procés per a l’adquisició de les urnes per al referèndum de l’1 d’octubre, tal com van anunciar la passada setmana fonts del Departament d’Exteriors i Participació als passadissos del Parlament. El conseller de Presidència, Jordi Turull, ha explicat en la seva primera roda de premsa com a portaveu posterior a la reunió del consell executiu que el que avui ha fet el Govern ha estat "analitzar i compartir els diferents itineraris per a l’adquisició d’urnes”.

Turull ha argumentat que l'anunci que es va fer en el sentit que el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller Raül Romeva portarien avui a la reunió de Govern la decisió de comprar les urnes va ser anterior a la remodelació de l'Executiu, i que ara l'escenari ha canviat.

De fet, la d'avui ha estat la primera reunió del Govern després que divendres passat van prendre possessió els nous consellers de Presidència, Interior i Ensenyament i també la primera que se celebra un cop s'ha publicat ja al DOGC la cessió de competències sobre convocatòries electorals al departament de Junqueras.

"En aquest estat d'assetjament que vivim, hem decidit que l'administració de la informació de temes tan importants la gestionarem nosaltres en el moment en què creiem que és millor al servei de la causa i l'objectiu que és l'1 d'octubre", ha argumentat Turull tot ironitzant que "el Govern de l'Estat ha inventat un nou tipus delictiu que és en porten alguna de cap".

Complert i legal

Per aquesta raó, el conseller ha assegurat que l’executiu explicarà de quina manera es compraran les urnes quan s’hagi concretat la fórmula escollida. “A partir d’ara les coses les presentarem quan estiguin completades”, ha puntualitzat. En qualsevol cas, ha deixat clar que sempre es farà dins de la legalitat.

Igualment, el nou portaveu de l’executiu ha subratllat que “sempre que parli de qualsevol cosa que tingui a veure amb el referèndum” no es personalitzarà en ningú del Govern sinó que “qualsevol anunci” afectarà tot el Govern “de manera conjunta i solidària”.

“Qualsevol pas important o necessari serà compartit i acordat pel Govern, després sempre hi haurà algú que ho executi. La novetat és que coses que podia decidir un sol departament les fará de manera compartida, solidària, tot el Govern”, ha explicat, tot i que no ha volgut concretar si això afectarà el decret de convocatòria del referèndum.

Òrgan de coordinació

Segons el conseller, l'executiu ha decidit que en els propers dies es convocarà una reunió de l’òrgan de coordinació del referèndum que integren el president i el vicepresident a més del secretari de Govern, Víctor Cullell, i el secretari de la vicepresidència, Josep Maria Jové. A aquesta trobada s’hi afegirà aquest cop també el conseller de Presidència i el de Justícia, Carles Mundó.

Suport al director de la policia

El conseller ha sortit en defensa del nou director general de la Policia, Pere Soler, del qual ha dit, que té tota la confiança de tot el Govern i seva especialment, per la qual cosa ha tret ferro a les crítiques que ha rebut crítiques a causa d'alguns tuits que va publicar. "Si algú esperava que el conseller Forn nomenés un director general de la policia que fos simpatitzant del PP o C's, lamentem defraudar-los. Ens sembla que el més lògic és que el director de la policia comparteixi el projecte polític del Govern que hi ha", ha argumentat.