"Aquests pressupostos contravenen la declaració del 9-N" perquè "no fan un exercici de sobirania política". Amb aquestes paraules, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha justificat la negativa del seu partit a retirar l'esmena a la totalitat i ha exigit "recuperar marges de sobirania" per aconseguir la ruptura.

Traient-se tota responsabilitat del damunt, Gabriel ha volgut deixar clar a El Matí de Catalunya Ràdio que si no hi ha més recursos per a l'emergència social, no és pel seu partit, sinó perquè s'han entrat a tràmit uns pressupostos "sense que s'hagin acabat les converses amb la CUP".

A parer seu, "no és cert que en la negociació dels pressupostos només hàgim reclamat gestos rupturistes" perquè "la mirada de la CUP és global al conjunt dels pressupostos" i ha volgut calmar els ànims assegurant que "hi ha un cert marge per acabar l'any si ens fixem en les partides que no hem executat del 2015".

Negant que la mirada cupaire se centri només en polítiques socials, Gabriel ha volgut aclarir que els pressupostos "són moltes més coses" i ha volgut desvincular-se –altra vegada– de tota responsabilitat perquè "si la seguim situant en dos partits polítics, no li fem cap favor a la gesta gegantina que tirem endavant".

La vigència del pacte, en dubte

Qüestionada i reqüestionada diverses vegades per Mònica Terribas, Gabriel finalment ha posat en relleu que el pacte d'estabilitat parlamentària amb Junts pel Sí "és vigent si se situa la declaració del 9-N al centre d'aquesta legislatura", cosa que, ara mateix, creu que no és així, i ha negat que la CUP estigui trencada després de la votació d'ahir, que va quedar molt ajustada amb 29 vots en contra de retirar l'esmena, 26 a favor i 3 abstencions.

"Espero que no aprovem declaracions com les del 9-N i després les guardem en un calaix", ha deixat anar a l'aire indirectament a JxSí, i ha aprofitat per reclamar-los "actituds clares i nítides", després de carregar contra ells perquè "es van avançar una setmana quan encara teníem moltes coses per abordar".

"Quina voluntat hi ha que la CUP aprovi els pressupostos si fan això?", s'ha qüestionat, al mateix temps que ha tret a la llum que "algú que concorre a les eleccions del 26-J va entorpir la negociació afirmant que no es podien permetre més concessions a la CUP".