La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, serà a la sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia, que se celebrarà a Luxemburg del 9 a l’11 de juliol, segons ha pogut saber l’ACN. La segona autoritat de Catalunya intervindrà per primera vegada en 8 anys davant d’un organisme integrat per 83 parlaments estatals o subestatals d’arreu del món, i ho farà per explicar la situació política i de pluralitat lingüística al Principat.

Forcadell ja va participar en una reunió de l’organització a nivell europeu el maig passat a Budapest, on el delegat de la Generalitat a l’Europa central, Adam Casals, va denunciar pressions de l’ambaixada espanyola a Hongria per saber els detalls del viatge.

El Parlament de Catalunya és membre observador de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia des del 2008, i des de llavors només havia participat dues vegades a la trobada anual del plenari: l’any 2009, a París, amb una delegació formada per l’aleshores president del Parlament, Ernest Benach, la cap de Gabinet de Presidència, un lletrat i un tècnic de relacions institucionals; i l’any 2015, a la ciutat suïssa de Berna, on només hi va assistir un funcionari de la cambra catalana. 

En canvi, el Principat no és membre d’una altra entitat que té com a base la llengua francesa, l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF), malgrat que l’aleshores president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va intentar adherir el país el 2005. L’Estat espanyol no és membre de cap de les dues entitats, mentre que Andorra sí que forma part de l’OIF com a membre de ple dret i de l’APF com a associat.