La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha presentat aquest dilluns un recurs a la decisió del Tribunal Superior de Justícia d’admetre a tràmit la querella de la Fiscalia contra Forcadell i altres tres membres de la Mesa per haver permès la votació sobre el referèndum unilateral.

En el recurs, la presidenta titlla de “vergonyant” la intencionalitat política i acusa la Fiscalia de recórrer al dret d’autor, és a dir, fer a una persona responsable “per qui ets, no pel que fas”.

Forcadell considera que aquesta querella de la Fiscalia suposa “el desemmascarament d’una estratègia que va molt més enllà del que és jurídic i clarament s’endinsa en el terreny polític”. Exemple d’això és, segons la presidenta de la Mesa, l’exclusió del diputat de Catalunya Sí Que es Pot Joan Josep Nuet de la querella de la Fiscalia. “No hauria de dirigir-se contra ningú perquè ningú ha comès cap delicte”.

Forcadell també ha considerat errònia aquesta decisió de la Fiscalia d’excloure Nuet, ja que “pretén excloure l’independentisme català de l’arena política i limitar el seu paper en el Parlament”.

Així mateix, en el text es recorda que l’admissió a tràmit de les propostes de resolució són fruit d’un procediment estipular al reglament del Parlament i que els membres de la Mesa no tenen “cap facultat per restringir la llibertat d’expressió ni per censurar el contingut dels debats entre els diputats”.

"L'acumulació de processos resulta improcedent"

El recurs afirma que “l’acumulació de processos resulta improcedent”. Aquesta és la segona querella que presenta la Fiscalia contra la presidenta del Parlament, la primera estava relacionada amb permetre la votació de les conclusions de la comissió d’estudi del Procés Constituent. “Ni els querellats coincideixen en ambdues querelles, ni es diu que han desobeït els mateixos mandats i requeriments, ni la seva actuació s’ha produït en els mateixos òrgans parlamentaris, ni en procediments parlamentaris similars ni respecte de propostes anàlogues”, afirma el text.

El vicepresident primer, Lluís M.Corominas, i la secretària quarta, Ramona Barrufet, també han presentat un recurs en la mateixa línia. Consideren que “les imputacions efectuades constitueixen una vulneració de la prohibició de la discriminació per raons polítiques o ideològiques” ja que, segons valoren, la querella “va literalment determinada per la trajectòria com a diputat” dels querellats.