La consulta de l'ANC als seus socis sobre la idoneïtat de convocar un referèndum per a la independència, previ a les eleccions constituents, demostra que l'univers sobiranista ha incorporat de ple dret aquest nou element. En els últims mesos, diverses veus han plantejat aquest mecanisme per consolidar una majoria clara a favor de la independència i la construcció de la República.   

Forcadell: "No pot ser un 9-N"

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, considera que si es convoca un referèndum unilateral per a la independència (RUI), s’ha de diferenciar clarament del 9-N. "Si es fa un RUI, no serà com el procés participatiu del 9-N. No tindria sentit, s'ha de fer diferent. S'han de posar les condicions que permetin que no sigui un procés participatiu sinó realment un referèndum. Per fer-ho, la condició sine qua non és que sigui un referèndum i no un procés participatiu", ha assegurat en una entrevista a l’ANC.

Forcadell ha detallat que, en el cas que els partits sobiranistes i el Govern decidissin celebrar-lo, haurien de buscar “els mecanismes” perquè fos “realment un referèndum i no un procés participatiu”. També apunta que seria indispensable aconseguir que els partidaris del ‘no’ participessin en el referèndum. 

Puigdemont admet “reflexions”

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que plantejarà "amb claredat" l'aposta pel full de ruta del Govern en la qüestió de confiança després de l'estiu.

"El Govern té el seu full de ruta, [...] em pertoca en la qüestió de confiança enfocar encara més el tram que queda per arribar a la culminació de la legislatura", ha afirmat. Pel que fa al debat sobre el RUI, ha assegurat que admet "reflexions". Ara bé, no s'hi ha referit –"no ens pronunciarem, tenim el full de ruta, no toca parlar-ne ara"– i s'ha remès al que explicarà després de l'estiu al Parlament.

Castellà aposta pel RUI

Qui també s’ha pronunciat sobre el RUI és Antoni Castellà, portaveu polític de Demòcrates de Catalunya.

En el marc de la primera jornada del Campus d’Estiu del partit, Castellà s’ha mostrat partidari d’abordar el "debat constituent" un cop "validada la majoria independentista via RUI".

"No hi haurà procés constituent sense referèndum ni referèndum sense procés constituent", ha predit.

"Si no ens hem posat d'acord amb uns pressupostos, menys ens posarem d'acord en una Constitució per a Catalunya. Abordem el debat constituent un cop haguem validat la majoria independentista via RUI. Només així aconseguirem un 'sí' contundent i nítid de cara a la comunitat Internacional", ha sentenciat Castellà.