La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela podria dictar l'ordre de detenció pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els quatre consellers que s'han quedat amb ell a Brussel·les: Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

La Fiscalia ho ha demanat després de les declaracions al·legant que "era un fet notori i públicament conegut la seva citació per comparèixer en el dia d'avui a declarar com a investigats". El ministeri públic, en el seu escrit, exposa que "consten reiterats intents de lliurar la citació en el seu domicili, així com reiterades trucades telefòniques a les quals s'ha fet cas omís". 

El ministeri públic demana, d'una banda, una ordre de crida i cerca nacional i internacional, i a més, una ordre europea de detenció dirigida a les autoritats belgues, al·legant que "consta que els querellats absents es troben o almenys han viatjat a Bèlgica".

Els seus advocats han demanat poder declarar per videoconferència des de Bèlgica, però la Fiscalia s'hi ha negat i ha argumentat que "no han ofert cap dada sobre el seu parador actual" i demana que s'executi el previst en la querella que va presentar dilluns contra el Govern per la declaració de la República catalana en el ple del Parlament de divendres, 27 d'octubre. A l'escrit, el ministeri públic demanava la detenció immediata en el cas que els membres del Govern no es presentessin a l'Audiència Nacional a declarar.

Dels 14 membres del Govern, només nou han vingut a Madrid. Carles Puigdemont i quatre consellers més s'han quedat a Brussel·les on dimarts van comparèixer públicament. Dels set consellers que inicialment hi havia a Bèlgica, tres han tornat. Són Joaquim Forn, Meritxell Borràs i Dolors Bassa.

Ara Carmen Lamela ha de decidir si dicta les corresponents ordres europees de detenció i entrega (OEDE) i, en cas que la magistrada les aprovés, les autoritats belgues haurien de procedir a l'arrest de Puigdemont i els seus consellers.

Les ordres europees de detenció o euroordres substitueixen entre els estats membres de la Unió Europea (UE) el procediment d'extradició amb un sistema àgil d'entrega que s'aplica a Espanya des del 2004, després que es posés per davant al nostre ordenament una directiva europea del 2002.

El procediment de l'OEDE persegueix simplificar els tràmits i la documentació a remetre mitjançant la creació d'un document únic per tramitar-la.