La fiscalia de l'Audiència Nacional ha presentat una denúncia davant el jutjat central d'instrucció per un presumpte delicte de sedició en relació amb les manifestacions i protestes de dimecres i dijous a Barcelona contra la macrooperació de la Guàrdia Civil per l'1-O. La denúncia no es dirigeix ​​contra ningú en concret però apunta als responsables de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

El delicte de sedició castiga amb penes de fins a 15 anys de presó aquells que s'alcin de manera "pública" i "tumultuària" per "impedir, per la força o fora de les vies legals, l'aplicació de les lleis".

El fiscal relata com durant la intervenció de la Guàrdia Civil a la Conselleria d'Economia, entre la rambla de Catalunya i la Gran Via de Barcelona, ​​dimecres passat, durant la qual van ser detinguts diversos càrrecs del departament, "una multitud es va concentrar davant dels edificis escorcollats amb la finalitat d'impedir per la força als agents de l'autoritat el legítim exercici de les seves funcions i el compliment de les resolucions judicials".

La denúncia assenyala a "voluntaris de l'ANC" que van fer un cordó davant la porta de la Conselleria "per evitar que la Guàrdia Civil s'emportés els detinguts", cosa que va provocar que es produïssin "situacions de molta tensió". I afegeix que el president de l'ANC, Jordi Sànchez, va manifestar davant els 40.000 concentrats: "L'1 d'octubre votarem, si ens treuen les urnes, les construirem". "Que ningú se'n vagi a casa, serà una nit llarga i intensa".

També es constata com a les 7 del matí dos agents de la Guàrdia Civil van intentar sortir de l'edifici pel Cinema Coliseum "però els manifestants es van congregar a les portes del teatre i van impedir que s'utilitzés com a via d'evacuació". El jutjat d'instrucció número 13 es va posar en contacte amb el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, perquè s'activés un dispositiu de seguretat que permetés sortir de l'edifici a la comissió judicial, formada pels agents i la lletrada, que va haver de sortir de matinada pel terrat de l'edifici "perquè els manifestants van impedir la seva sortida per la porta".

Igualment s'assenyala al president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que, al costat de Jordi Sànchez, van pujar a un cotxe de la Guàrdia Civil per cridar "a la mobilització permanent". Mentrestant, afegeix la denúncia, "tres vehicles oficials de la Guàrdia Civil van ser atacats per la multitud, obligant els agents a refugiar-se a l'edifici".

Després d'una intervenció dels Mossos, cinc agents de paisà van sortir escortats per la policia catalana, a les 3.20 hores, però no van poder utilitzar els vehicles oficials perquè havien estat danyats. La resta va abandonar l'edifici a les 7.00 hores.

La denúncia registra així mateix incidents a la Conselleria de Governació, la seu de la CUP, l'escorcoll de la impremta de Bigues i Riells on es van trobar prop de 10 milions de paperetes del referèndum i a Sabadell.

Rebel·lió en petit

Per això, la fiscalia entén que tots aquests fets són constitutius d'un delicte de sedició, "forma col·lectiva i tumultuària d'alçament" o "rebel·lió en petit" —assenyala l'escrit— que preveu l'article 544 i subsegüents del Codi Penal. Segons el fiscal, "la finalitat última d'aquestes mobilitzacions és aconseguir la celebració del referèndum per assolir la proclamació d'una república catalana independent d'Espanya, i són conscients que desenvolupen una actuació al marge de les vies legals impedint l'aplicació de l'ordenament jurídic en el seu conjunt, i en particular, de la norma fonamental de tots els espanyols, la Constitució".

Per això, es demana que s'obrin diligències per investigar els fets denunciats "i el descobriment dels possibles responsables".