El líder de Podem, Albano-Dante Fachin, ha justificat la retirada de la seva candidatura a la direcció del nou partit d’esquerres i d’abast català impulsat per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al·legant que no hi ha “garanties democràtiques”, ja que consideren que a Podem “se l’ha apartat i se li ha impedit saber com es desenvoluparà el procés democràtic”. Fachin ha assegurat que "si les coses no es fan bé existeix el risc que, tot i parlar de principis d'esquerres, acabin fent el que fa la dreta".

Fa unes setmanes, Podem va sotmetre a una consulta de la militància si considerava “imprescindible” determinades condicions per seguir negociant. Tal com defensava la direcció de Podem, els militants van coincidir en el fet que calien llistes obertes, un sistema de votació online que es pogués fer a través de la pàgina web de Podem i definir el codi ètic abans de l’assemblea fundacional del nou partit, el 8 d’abril, per tal de seguir negociant amb les forces del nou partit.

Després de conèixer-se la decisió de les bases, es va anunciar un acord entre la cúpula de Podem Catalunya i Iniciativa per Catalunya (ICV), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) i Barcelona en Comú (BeC) per tal que la formació morada s’incorporés a la confluència d’esquerres.

Però una setmana després d’aquest acord, la formació morada s’ha fet enrere i aquest passat dimecres va confirmar que no participaria en el nou partit, ja que consideren que allò que es va pactar no s’està complint. “Malgrat haver signat un acord, la resta de les organitzacions han impedit que el compromís es fes efectiu”, ha reblat Fachin.

El líder de Podem ha assegurat que la seva decisió respon a la voluntat de les bases, “que van expressar quines eren les condicions imprescindibles per garantir una participació real i efectiva” i que, segons consideren, no s’estan complint. “El dia que es donin condicions que permetin fer política de veritat i no reproduir els errors del passat, Podem hi serà”, ha assegurat Fachin.

Jessica Albiach manté la candidatura

Tot i la decisió de la cúpula de Podem, Jessica Albiach, cara visible del sector crític a Catalunya i enquadrada en el sector proper a l’exportaveu de Unidos Podemos al Congrés, Íñigo Errejón, ha assegurat que la seva candidatura, Juntes Podem, es manté. Sobre la llista d’Albiach, el líder de Podem ha estat ferm: “La persona que decideix no seguir les normes de l’organització s’autoexpulsa en el moment que trenca el contracte”.

Fachin ha assegurat que “és legítim” que una persona es vulgui presentar a títol individual però que ha mantingut que, com a organització, “la nostra feina és respectar les decisions de la ciutadania”, que es van expressar a través de la consulta.

Iglesias està “molt decebut”

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha assegurat estar “decebut” amb la decisió de Fachin i ha manifestat la seva voluntat que Podem torni a la taula de negociació i es posin d’acord les diferents forces ja que, segons considera, “és necessari”. Tot i això, ha explicat que entén les dificultats que pot haver comportat aquest procés i que parla des d’una posició de “respecte” a la sobirania i autonomia que té Podem Catalunya.

Preguntat sobre les declaracions d’Iglesias, Fachin ha assegurat que la direcció de Podem Catalunya també està “decebuda”, ja que van iniciar el procés “molt il·lusionats”.

 “La confluència ja té tots els elements”

El portaveu d’En Comú Podem al Congrés dels Diputats i també impulsor del nou partit, Xavier Domènech, ha lamentat aquest dijous la decisió d’Albano-Dante Fachin de “trencar” amb els comuns, i ha demanat que ho reconsideri. Tot i això, Domènech ha insistit que la formació seguirà endavant perquè “la confluència ja té tots els elements, totes les sensibilitats” i que el dia de l’assemblea fundacional, el proper 8 d’abril, començarà “una aventura meravellosa” que es materialitzarà en un nou partit per “revertir totes les polítiques que estem vivint”.

Sobre la representació de Podem a la direcció de la confluència, Domènech ha recordat que s’han presentat diverses candidatures per dirigir el nou partit, algunes de les quals inclouen persones de Podem. “Per tant, entenc que Podem com a tal o allò que representa Podem efectivament estarà participant en la construcció d’aquesta aventura per transformar Catalunya”, ha assegurat el líder d’En Comú Podem.

Fachin durant la roda de premsa a la seu de Podem ha posat en valor la feina de Xavier Domènech, que “ha fet un esforç enorme” per tal el nou sistema de votació de l’organització fos obert, “tot i que no ho ha acabat d’aconseguir”.