"Això de la desconnexió, tal com vostès la plantegen dia sí dia també, no existeix i cal tenir la valentia d’assumir-ho". Amb aquestes paraules, el líder de Podem i diputat de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Albano-Dante Fachin, que com Inés Arrimadas ha titllat de "triomfalista" el discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha començat a retreure-li diferents aspectes sobre la via que el Govern té al cap durant el debat de política general: referèndum pactat i, si no és així, unilateralitat

Malgrat admetre: "Rebem com una bona notícia que vostè reconegui que la via del referèndum és la que és perquè fa un temps per Junts pel Sí era una via superada", i lamentar que: "Nosaltres estàvem a la cantonada com si fóssim una cosa rara", Fachin ha tornat a la càrrega instant Puigdemont a no "passar-nos un any amb aquest diàleg" i a lluitar per un referèndum que "aplegui la gran majoria social que vol fer realitat els canvis".

Precisament per això, el diputat de CSQP ha llançat una proposta directa al Govern: no enrocar-se i "fer un país que valgui la pena per aconseguir drets" per "donar resposta a l’anhel de canvi".

Canviar sense decidir

Encara en el terreny centrat al procés, Fachin ha posat sobre la taula que "Catalunya pot començar a canviar avui mateix sense haver de decidir" i li ha recordat que el canvi que proposa el Govern "no arribarà mai a mobilitzar el 70% de la població" perquè "la gent no voldrà un dret a decidir que no decideix res".

Repetint altra vegada que "no ens podem passar tot un any centrant la qüestió en el debat inútil de si el referèndum és pactat o no", el líder de Podem ha volgut deixar ben clar que "la cosa és molt més complexa" del que pinta el Govern i s'ha reiterat en la seva convicció de pactar per aconseguir celebrar el referèndum amb garanties.

Exportació i explotació

Malgrat que la majoria de la intervenció de Fachin ha girat entorn la qüestió catalana, també li ha retret sobre les medalles que s'ha penjat el Govern en matèria econòmica: "No ens podem oblidar que gran part d’aquesta capacitat es basa a explotar milers de treballadors" i ha posat com a exemple la indústria càrnia que "és molt exportadora, però també explotadora".

També ha parlat en aquests termes del turisme "que lloa el president" perquè, a parer seu, "es basa en l'explotació de les persones" i ha aprofitat per tirar en cara a JxSí que "el seu canvi ha consistit, de moment, en afavorir els casinos i finançar escoles de l’Opus".

Impostos a les rendes altes

Fachin, que s'ha combinat la intervenció amb la diputada de CSQP Àngels Martínez (han parlat 15 minuts cada un), ha tornat a emplaçar el Govern -com ja han fet altres grups- a reformar el tram alt de l'IRPF "perquè pagui qui més té" i ho ha justificat amb què "la centralitat del país és que més del 70% de la població té clar que hem de fer que els que més tenen paguin més".

Defensant, també, la igualtat entre dones i homes, així com l'accés a la sanitat de tota la ciutadania perquè "hi ha gent amb malalties privatitzades", Martínez, que ha fet el pròleg del discurs de Fachin, ha afegit un punt més a la qüestió: "Si hem de fer polítiques per a una vida digna, també és molt lògic que al final de la vida hi hagi una mort digna".

El règim del 78 no cau sol

En la seva segona rèplica al president, Albano-Dante Fachin li ha retret que el règim del 78 "no cau sol", sinó que va començar a caure amb el moviment de l’15M "mentre Felip Puig el defensava a cops de porra".

Fachin ha criticat que Junts pel Sí tombés amb el PP la iniciativa legislativa popular sobre educació i, en canvi, ara en presenti un "succedani". "Hagués estat bé que haguéssim deixat al poble debatre" ha lamentat.