El Ministeri de Defensa ha comunicat a sis ajuntaments de l'Alt Empordà que l'Exèrcit farà maniobres just després de la Diada. Els moviments militars a la zona tindran lloc, segons s'exposa a la notificació enviada als consistoris, els dies 12 i 13 de setembre.

L'ordre d'enviar militars a la zona arriba just en un moment de tensió màxima entre els governs català i espanyol, ara especialment accelerada arran de l'aprovació de les lleis de desconnexió —del Referèndum i de Transitorietat Jurídica— al Parlament.

La notificació adverteix de la realització d'exercicis militars a les poblacions afectades: "Es comunica pel seu coneixement que, amb motiu de la realització d'exercicis, personal militar realitzarà moviments a peu i en vehicle dins del terme municipal de la seva localitat", expliquen breument. Posteriorment, la nota també detalla que s'hi desplaçaran 90 militars desplaçats en dos autobusos.

Les poblacions afectades són sis, totes elles de l'Alt Empordà: Biure, Pont de Molins, Llers, Cistella, Boadella i les Escaules i Terrades. Els pobles es troben a prop de Sant Climent Sescebes, on es troba el Cuartel General Álvarez de Castro.

Comunicat Defensa maniobres militars / EN

Alta tensió

El passat mes de març, els militars ja van generar un conflicte en aquesta zona. Tal com va explicar El Nacional, el ministeri de Defensa va completar aleshores la reorganització de la base militar de Sant Climent Sescebes, el que implicava la incorporació de mig centenar de carros de combat del tipus Pizarro. Un mes abans, va tenir lloc una marxa militar al Massís de les Gavarres (Baix Empordà), el que va generar el rebuig de veïns i antimilitaristes.

Posteriorment, al mes de juliol, es va dur a terme una exhibició militar davant les costes de l'Escala, en la mateixa comarca. L'actuació simulava un exercici d'assalt a la línia costanera on els militars i el cos policial es van llançar a l'aigua i van fer ràpel a l'Illa Mateua carregats amb tot l'equip, incloses armes. En aquell desplegament hi van participar 17 militars i sis membres del Grup Especial d'Activitats Aquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil.

"Comença la invasió?"

L'alcalde de Llers, Carles Fortiana, s'ha mostrat indignat després de rebre la notificació. "Ja hi som", ha explicat l'alcalde a través de Facebook.

"Comença la invasió?", s'ha preguntat el batlle d'una de les sis poblacions afectades per aquestes maniobres a l'Alt Empordà.