La detenció de 13 alts càrrecs del Govern pel referèndum de l'1-O i l'actuació policial d'aquest dimecres a Catalunya ha fet la volta al món. No només els grans mitjans de comunicació internacionals se n'han fet ressò, també ho han fet eurodiputats, polítics i partits d'arreu d'Europa.

Tots s'han mostrat preocupats per la situació i han criticat l'actitud del Govern espanyol contra el referèndum.

Eurodiputats 

Un dels més destacats ha estat un dels vicepresidents del Parlament Europeu, el grec Dimitrios Papadimoulis (Syriza), que ha denunciat aquesta tarda la detenció dels membres del Govern català per part de les autoritats espanyoles i ho ha considerat una deriva molt preocupant.

També el cap de files del grup socialdemòcrata al Parlament Europeu, Gianni Pittella, ha expressat la seva "preocupació" pels escorcolls i les detencions de la Guàrdia Civil a Catalunya. En dues piulades, una en italià i una altra en castellà, Pittella ha demanat una solució "política" a la situació catalana. 

No és l'únic membre del grup dels socialistes a l'Eurocambra que s’ha referit als escorcolls de la policia. Una altra ha estat la portuguesa Ana Gomes, que ha afirmat que aquesta és la manera que té el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, “d’ajudar als independentistes”.

La líder dels Verds, Ska Keller, també ha criticat l'actuació policial i ha assegurat que la "repressió no és una solució per a un problema polític". També ha demanat que prevalgui el "diàleg" i la "política".

També l'eurodiputat d'ALDE i ex-ministre d'exteriors eslovè, Ivo Vajgl, s'ha mostrat preocupat per la "preocupant" i "perillosa" situació a Catalunya, i ha assegurat que "les autoritats espanyoles han fallat el test d'actitud democràtica". 

També s’hi ha pronunciat l’eurodiputat flamenc de la N-VA i membre del Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus, Mark Demesmaeker, que ha reaccionat dient que aquesta situació és un “cop d’Espanya a Catalunya” i ha preguntat “on és la Comissió Europea”.

També per part del grup de l'Esquerra Unitària s'ha pronunciat Fabio De Masi, que ha assegurat que "la crisi dels ministeris catalans segueix alimentant la crisi constitucional". "Diàleg per favor!", ha demanat.

Des del mateix partit, també s'ha expressat l'eurodiputada irlandesa Lynn Boylan, que ha assegurat que "la por de la democràcia de l'Estat espanyol és sorprenent".

En la mateixa línia, l’eurodiputada Martina Anderson, del Sinn Féin, ha dit a Twitter que “els catalans han de poder dir la seva” i ha denunciat la “repressió policial” com a “intent de subvertir el procés democràtic”. 

De fet, des del grup de l'Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica (GUE/NGL), del que formen part Podem i IU a l'Eurocambra, també ha condemnat les "detencions i escorcolls inacceptables" a Barcelona.

Tot i això, des de les institucions oficials europees (Comissió Europea, Parlament i Consell Europeu) no s'han pronunciat sobre la qüestió. 

Polítics europeus

No només eurodiputats s'han expressat sobre el cas català, també ho han fet polítics i partits d'arreu d'Europa. En són exemples, el partit nacionalista flamenc, N-VA o el nacionalista gal·lès, Plaid Cymru.

Des de Bèlgica, tres membres destacats del partit nacionalista flamenc han signat un escrit on han expressat la seva profunda preocupació per l'escalada tensió a Catalunya i han condemnat les detencions als càrrecs del Govern. També han apuntat que Madrid ha creuat una línia vermella i ho han titllat de "terrible atac als drets humans de tots els ciutadans catalans". A més, han assegurat que "a Europa no hi ha lloc per als drets humans a la carta".

Des de Gal·les, els nacionalistes han mostrat el seu suport als catalans i han cridat al seu govern regional a pronunciar-se sobre els últims fets que han tingut lloc a Catalunya. 

També s'ha pronunciat sobre aquests fets el president del grup de discussió sobre Catalunya al Parlament britànic (APPG on Catalonia), Hywel Williams, que ha assegurat que "els esforços per sufocar la democràcia han de ser condemnats per persones de totes les opinions polítiques".

L'expresident d'aquest grup, el diputat de l'SNP escocès George Kerevan, també s'ha pronunciat. "Les nacions marquen el seu propi destí. Escòcia pren-ne nota", ha manifestat.

Dos diputats més de l'SNP, Pete WishartMargaret Ferrier, han mostrat a través de les xarxes la seva preocupació per l'escalada de tensions viscuda a Catalunya en les últimes hores. "Difícil de creure que estigui passant en un estat de la Unió Europea", ha afegit.

Des d'Itàlia, un grup de diputats i intel·lectuals han publicat un manifest "contra la deriva autoritària del govern espanyol".