El Govern espanyol ha comunicat que presentarà tres lleis davant el Tribunal Constitucional a través un recurs d'inconstitucionalitat. Ho ha explicat el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres de cada divendres. Després de la cimera entre el president Carles Puigdemont i el seu homòleg en funcions, Mariano Rajoy, l'Estat manté la maquinària legal en marxa, defensant-se que "només era l’exercici normal de les Administracions Públiques quan creuen que s’envaeixen competències", ha dit el ministre.

Aquestes tres lleis quedaran també suspeses quan el tribunal les admeti a tràmit. La primera llei impugnada és l'impost sobre habitatges buits. La segona, una sobre governs locals, que buscava pal·liar els efectes de la Llei de Racionalització de les Administracions Locals, que implica contenir la despesa dels Ajuntaments. En tercer terme es troba la llei sobre igualtat efectiva d'homes i dones. Sobre la primera, Catalá considera que "no es pot gravar dues vegades un mateix fet imposable" i ja existiria l'impost sobre béns immobles per a aquests pisos buits.

Restar ferro

El titular de justícia ha deixat entreveure que el president en funcions, Mariano Rajoy, va insinuar-li al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aquestes tres podrien estar en tràmit d'estudi. Segons Catalá, "li va posar de manifest l’activitat quotidiana del Govern, i la defensa de la Constitució i l'ordenament jurídic". Conscient de la impopularitat que acostumen a generar aquestes iniciatives, el ministre s'ha defensat, recordant que "la Generalitat havia recorregut almenys 50 lleis i l'Estat espanyol, 30". 

Pobresa energètica

Durant la compareixença, Catalá ha valorat la petició del president Carles Puigdemont que no es recorri la llei de pobresa energètica. El ministre en funcions afirma que primer es treballa en comissions, per mirar d'arribar a alguna entesa o fer esmenes dels textos, i si no s'arriba a acord, s'actua a aquests efectes. 

En la seva rèplica, ha recordat que "la legalitat no és negociable" i s'han de resoldre "els problemes de la gent, els ciutadans, en el marc de la legalitat i la Constitució". Ara bé, en cas de presentar-se el recurs, un gest per part de l'Estat podria ser no suspendre-la, mentre no hi ha sentència del TC.

Sobre la judicialització dels casos del 9N, Francesc Homs, Irene Rigau, Artur Mas i Joana Ortega, Catalá ha indicat que aquestes qüestions no són de pronunciament per al seu ministeri, i que van ser els òrgans de la judicatura els qui van actuar "amb autonomia". Aquesta era una petició que Puigdemont li va fer a Rajoy en la seva trobada de dimecres passat.

Reunió Junqueras- Sáenz de Santamaría

El ministre ha comunicat que el Govern espanyol ja s'està treballant per elaborar la llista de temes per a la reunió entre el vicepresident, Oriol Junqueras, i la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría. Aquesta va ser l'acord a què Rajoy i Puigdemont van arribar en la reunió, i que anava encaminada a restablir les relacions entre Catalunya i Espanya.

Sáenz de Santamaría no s'ha pogut pronunciar personalment, en tant que estava a Nova York representant Espanya per signar un acord sobre canvi climàtic, a la seu de Nacions Unides.