Espanya no vol perdre l'oportunitat que el Brèxit suposa per atraure la possible fuga d'empreses financeres i altres institucions econòmiques i reguladores europees assentades al Regne Unit. La Generalitat s'havia avançat a l'Estat central, mostrant aquest dimecres la predisposició a acollir les companyies que abandonin la City i "visualitzar" que Catalunya és un bon lloc per invertir. També es pretén impulsar el territori català des de la perspectiva immobiliària. I el govern espanyol s'ha sumat a aquest boom i aquest divendres ha aprovat en Consell de Ministres la creació d'un grup de treball destinat a aquests efectes.

Espanya estudia quines conseqüències econòmiques pot tenir per al país la sortida dels britànics. Les primeres alertes avisen d'un estat de xoc per a l'economia internacional, com explicava la setmana anterior el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos. Tanmateix, De Guindos va posar èmfasi en la confiança dels inversors com a motor econòmic. Els efectes del Brèxit no es notaran fins d'aquí a dos anys, però el govern vol preparar-se el terreny i aplicar un seguit de "mesures intensives per fomentar aquesta competitivitat que ja té Espanya", segons ha explicat la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría.

El grup de treball creat englobarà tots els departaments del govern i estarà dirigit per la vicepresidenta. El seu objectiu serà estudiar com atraure aquelles entitats financeres que desitgin marxar de l'illa, o necessitin una segona seu. També aprofitarà per atraure aquelles institucions comunitàries que desplaçarien la seu a altres territoris un cop el Brèxit fos efectiu.

Sobre les institucions de la UE, Santamaría n'ha parlat de dues en concret: l'Agència del Medicament i l'Autoritat Bancària Europea (EBA), situades actualment a Londres. La primera és responsable de l'avaluació científica, la supervisió i el control de la seguretat dels medicaments desenvolupats per empreses farmacèutiques per al seu ús a la UE.

L'EBA garanteix la regulació i supervisió en el sector bancari europeu. Els seus objectius generals són mantenir l'estabilitat financera al continent, l'eficiència i el correcte funcionament del sector bancari. La seva tasca principal és contribuir a la creació del codi europeu de la banca i proporcionar un conjunt únic de normes de prudència harmonitzades per a les institucions financeres a tota la UE. L'Autoritat també té un paper important en la promoció de la convergència de les pràctiques supervisores i té el mandat d'avaluar els riscos i vulnerabilitats en el sector bancari comunitari.

La competència s'endureix per a Espanya i Catalunya, després que Irlanda ha anunciat que també vol ser receptora d'empreses i de capital establert ara al Regne Unit.