El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha qualificat d''Operació Pastanaga' la possible oferta que el Govern central faci arribar a la Generalitat, i ha avisat que, sigui el que sigui el contingut d'aquesta oferta, per al partit d'Oriol Junqueras la celebració d'un referèndum és "innegociable".

Ho ha dit en la roda de premsa posterior a la reunió de la direcció d'ERC, en què ha considerat que la possible oferta de l'Estat és un esquer del qual el partit no té constància real, i sobretot, pronostica que no tindrà cap "recorregut".

Si l'oferta del Govern espanyol es basa en les 46 peticions -sense el referèndum- que el president català, Carles Puigdemont, va entregar al president, Mariano Rajoy, a l'abril del 2016, ERC adverteix que no acceptarà que l'Estat corregeixi "quatre incompliments a canvi de renunciar a les urnes".

"No renunciarem en cap cas a les urnes. Tenim un mandat democràtic vinculant i tenim clar com és la nostra feina", ha conclòs el portaveu, que ha recordat que el mateix Junqueras ha afirmat aquest dilluns que el referèndum no és canviable per res.

Sabrià ha explicat que actualment hi hagi diàleg entre "ministres i consellers" sobre els temes sectorials que els afecten, però en cap cas tenen constància que hi hagi una oferta formal del Govern central en relació al procés sobiranista.

Comissió sobre l'Operació Catalunya

Mentre que ERC no confia que hi hagi cap oferta de l'Estat que certifiqui aquesta 'Operació Pastanaga', sí que considera acreditat que hi ha una operació Catalunya per la qual "les clavegueres de l'Estat" han impulsat una guerra bruta contra polítics d'ideologia sobiranista.

És per aquest motiu que ha defensat la creació d'una comissió d'investigació sobre el tema en el Parlament i ha explicat que ja han hagut els primers "contactes" amb els grups de la CUP i SíQueEsPot perquè la recolzin -encara que JxSí té els vots suficients per forçar-la-.

Malgrat que en el Congrés s'ha creat una comissió sobre el mateix tema, ERC també vol que hi ha una altra en el Parlament perquè preveu que la de la Cambra baixa no tingui un "pla de treball raonable" pels majories parlamentàries que hi ha actualment allí.

Així, ERC considera que impulsant-la en el Parlament serà més fàcil aprovar la petició de compareixença de persones que el Congrés probablement vetarà, com la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; el cap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, i la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho.